Jordbävning i Indonesien

NYHETER

Indonesiens huvudstad Jakarta skakades i kväll av en kraftig jordbävning.

Preliminära siffror mätte upp skalvet till 7,5 på Richterskalan.

Ett kraftigt jordskalv skakade Indonesiens huvudstad Jakarta natten till torsdagen, lokal tid. Skalvet fick flera höga byggnader att skaka kraftigt, enligt många ögonvittnen.

– Jag skulle just gå och lägga mig den andra våningen av mitt hus. Jag förstod omedelbart att något var fel, säger Financial Times reporter John Aglionby till CNN.

Enligt United States Geological Survey mätte skalvet preliminärt 7,5 på Richterskalan och hade sitt utbrott 291 kilometer under havsbotten

I både Jakarta och andra städer utbröt viss panik efter skalvet.

- De rapporter jag har fått talar om många panikslagna människor som springer från sina hus, men mycket liten skada på byggnader. Här i Jakarta har dock människor börjat återvända till sina hem, säger John Aglionby.

Ingen risk för tsunami

Eftersom skalvet hade sitt centrum så långt under havsbotten är riskerna för en tsunami mycket liten, säger Victor Sardina från det speciella varningscenter i Hawaii som koncentrerar sig på att beräkna riskerna för tsunamis.

Det finns dock en risk att skalvet kan ha orsakat stora skador på infrastrukturen på grund av sin stryka. Redan nu finns det en oro för hur skalvet har påverkat de oljeplattformar som finns utanför Indonesiens norra kust

– De är kanske inte de starkaste plattformarna i världen och en del är oroliga att det ska läcka olja och gas från dem, säger Financial Times reporter John Aglionby till CNN.

Elisabet Wahl, AP