Larma på – ta ett dopp

NYHETER

Kassaskåpet håller vakt medan du badar

1 av 2 | Foto: lurpassar Familjen Samuelsson ger inte tjuven en chans. Någon stannar på land och vaktar familjens värdesaker. Ett alternativ är annars att köpa ett strandkassaskåp som larmar om någon bär iväg det.

Se upp för strandtjuven!

Håll hårt i strandväskan – eller skaffa ett strandkassaskåp.

Dyra märkesväskor, mp3-spelare, Gucciglasögon och mobiltelefoner. I dag är våra strandväskor fulla med värdesaker. Och det vet tjuven.

Enligt Brottsförebyggande rådet ökade stölder på stranden med 25 procent under förra året. If Skadeförsäkring har märkt av en rejäl ökning.

– Det inkommer många samtal till oss. Stölder på stranden sker ofta, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If Skadeförsäkring.

Tjuven passar på

Det är när man går ut och badar som tjuven slår till. Men nu finns ett nytt sätt att skydda sina värdesaker. Några surfare i Australien hade en tid haft problem med att deras värdesaker blev stulna. De ledsnade och utvecklade därför ett kassaskåp anpassat till stranden som döptes till Yelpie. Det är gjort av plast och har en rörelsesensor, så om någon försöker stjäla den tjuter den. Endast en pinkod kan få den att tystna.

Så lite som möjligt

Men ett kassaskåp är inget för solande familjen Samuelsson.

– Nej, det låter för mycket. Det finns gränser, säger Larry Samuelsson.

Dotter Sarah lyssnar på mp3, cd-spelaren sticker upp ur strandväskan, där det också finns mobiltelefon och kontanter.

– Vi försöker ändå ta med oss så lite värdesaker som möjligt, säger Merete Samuelsson.

Och de är noga med att inte ge tjuven tillfälle att sno. Det blir sällan ett bad för hela familjen samtidigt. Någon måste alltid stanna på filten för att hålla uppsikt.

Så skyddar du dina saker

Maria Hagström