Gangsterboss gripen i Neapel

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stod på listan över Italiens 30 mest eftersökta

GRIPEN. Efter en jakt som varat i mer än ett år greps camorra-bossen Edoardo Cantini på lördagsmorgonen i hemstaden Neapel.
Foto: CESARE ABBATE CESARE ABBATE / EP
GRIPEN. Efter en jakt som varat i mer än ett år greps camorra-bossen Edoardo Cantini på lördagsmorgonen i hemstaden Neapel.

Han är dömd för dubbelmord och styrde knarkhandeln med järnhand från sitt gömställe.

I morse grep polisen den italienske gangsterbossen Edoardo Contini, 52.

Han hittades i en andrahandslägenhet i Neapels utkant.

Foto: SALVATORE LAPORTA
STYRDE I LÖNNDOM. Polisen tror att Contini styrt en Camorrans verksamhet från sitt gömställe. Han greps i utkanten till Neapel på lördag morgon.

Han hade varit på rymmen sedan 2000.

Polisen har haft Edoardo Contini, 52, på listan över landets 30 mest eftersökta under en längre tid. På lördagsmorgonen greps han i Neapels utkant i norra Italien.

Hyrde av änka

Polisen hittade honom i en anspråkslös lägenhet i förorten Casavatore där han bodde i andra hand. Contini hade hyrt bostaden för ett år sedan av en änka med fem barn och hade då betalat hela årshyran i förskott, skriver italienska La Repubblica.

Han hade gjort allt för att inte väcka uppmärksamhet. Han kastade smutstvätt och köpte nytt istället för att anlita en tvättinrättning, han undvek telefon och internet. Allt för att polisen inte skulle kunna få upp spåret.

Kodade papper

Gansterbossen träffade inte heller sin familj, för att inte avslöjas. Hustrun Maria Aiata är dotter till gangsterbossen Francesco Mallardo och paret träffades enligt polisen senast förra julen.

Polisen har hittat krypterade dokument i lägenheten där Contini greps och man arbetar nu med att försöka tyda anteckningarna.

Contini misstänks vara hjärnan i ett stort kriminellt nätverk styrt av napolitanska Camorran, med utpressning och narkotikaaffärer i centrum och stora pengar i omlopp.

Ligakrig

– Contini hade blivit kanske den allra farligaste bossen i Neapel, säger inrikesministern Giuliano Amato i ett uttalande.

Staden har drabbats hårt av flera blodiga ligakrig om kontrollen över den lukrativa kriminella verksamheten.

– Contini skapade ett av de våldsammaste och farligaste illegala kartellerna, säger Francesco Forgione, som leder den italienska anti-maffia-kommissionen.

Dömd för mord

Contini dömdes redan 1996 för kriminell verksamhet inklusive flera hemliga vadslagningsaffärer.

Enligt italienska tv-statinen TG24 har Contini tidigare också dömts till 20 års fängelse för dubbelmordet på två bröder.

Gömde sig i norra Europa

Han tros ha gömt sig i Nordeuropa, bland annat i Tyskland, för att undgå att gripas. Från gömstället fortsatte han att sköta sina affärer som en av de högsta ledarna inom Camorran.

Gripandet är det senaste av en rad tillslag mot ledarna inom de kriminella organisationerna i Italien.

– Vi har sagt att vi ska ta dem en efter en. Och det är det vi gör, säger Amato, som tidigare också flaggat för att polisen nu riktar blicken mot maffiaorganisationerna Cosa Nostra på Sicilien, Camorran i Neapel och 'Ndrangheta i Kalabrien.

Maffian omsätter över 900 miljarder om året

Publicerad: