Dimitrij Medvedev presidentkandidat

NYHETER

Putin: Jag stöder helt och fullt det här förslaget

Dmitrij Medvedev, 42, kan bli Rysslands näste president.

I dag lanserades hans namn av bland annat Putins parti Enade Ryssland.

– Jag har känt honom väldigt väl i mer än 17 år och jag stöder helt och fullt det här förslaget, sa Putin till partiföreträdare enligt ryska nyhetsbyråer.

Foto: Dmitrij Medvedev, 42, kan efterträda Vladimir Putin på presidentposten.

– Vi skulle vilja föreslå för er den kandidat som vi alla stöder. Det är regeringens förste vice premiärminister Medvedev Dmitrij Anatlojevitj, sa partiet Enade Rysslands ledare Boris Gryzlov när han mötte president Putin i dag enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Bakom förslaget står även Agrarpartiet samt partierna Rättvisa Ryssland och Medborgarkraft.

– Han är den mest socialt orienterade kandidaten, en person som gjort mycket bra ifrån sig i genomförandet av nationella projekt. Under de kommande fyra åren kommer vi gå mot en höjning av levnadsstandarden, sa Gryzlov enligt radiostationen Echo Moskvy.

Får Putins stöd

Medvedev har under en längre tid nämnts som en tänkbar kandidat till att efterträda Vladimir Putin när han avgår efter presidentvalet den 2 mars nästa år. Han ligger bra till i opinionen när ryssarna får säga sitt om vem de vill se som ny president.

I dag förklarade också Putin själv sitt stöd för Medvedev som presidentkandidat.

– Jag stöder fullt ut hans kandidatur, sa Putin.

Den sittande presidenten lyfte också fram att fyra partier, varav två i förra veckans val kom in i parlamentet, duman, står bakom Medvedev. Det gör honom till en stark kandidat enligt Putin.

– Det här talar för att vi har chansen att skapa en solid ledning av Ryssland efter valet i mars. En ledning som kommer att fortsätta den kurs som har lett fram till resultat under de senaste åtta åren, sa presidenten.

Styrelseordförande i Gazprom

Dmitrij Medvedev är 42 år gammal och kommer liksom den nuvarande presidenten från S:t Petersburg, där han tjänstgjorde som jurist under Putin i den lokala stadsförvaltningen i mitten av 1990-talet. Medvedev, som även är styrelseordförande i energijätten Gazprom, var dessutom kampanjchef för Putin i presidentvalet 2000.

Till skillnad från Putin och många i hans närhet har Medvedev ingen bakgrund inom den ryska säkerhetstjänsten, FSB.

Enligt Interfax har den ryska börsen, med Gazprom i täten, gjort ett storskutt på väg mot ny rekordnivå efter beskedet.

Förutom Medvedev har även förre försvarsministern Sergej Ivanov förts fram som en möjlig presidentkandidat. Av de två har Medvedev setts som mer återhållsam, medan Ivanov gjort flera tuffa utspel mot exempelvis USA.

– Av de två kandidaterna som diskuterats – Ivanov och Medvedev – så visar valet av Medvedev att presidenten vill sända en signal till omvärlden om att Ryssland inte planerar att föra en tuff konfrontationspolitik. Medvedev är på sätt och vis ett mer liberalt val, utan koppling till den del av makten som har rötter inom säkerhetstjänsterna, sa analytikern Jevgenij Badovskij till Reuters.