Blandade reaktioner efter Balimötet

NYHETER

Men FN-chefen var nöjd

Reaktionerna efter överenskommelsen efter FN-mötet på Bali om det fortsatta arbetet mot klimatförändringar var i huvudsak försiktigt positiva.

Framför allt var FN-chefen nöjd.

– Jag är djupt tacksam gentemot flera av medlemsländerna för deras flexibla och kompromissvilliga inställning, kommenterade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon överenskommelsen för Reuters.

Den brittiska miljöminister Hilary Benn ansåg att överenskommelsen var ett ”riktigt genombrott, det har varit en berg- och dalbana”.

Benns franska kollega Jean-Louis Borloo konstaterade att det viktiga nu var att förhandlingarna var satta i rörelse och att det återstod två år av kattrakande innan processen når Danmark 2009.

”Klimatklubben”

– Framtiden är Köpenhamn, inte Bali, sade han till AFP, apropå att nästa stora klimatmöte kommer att hållas i Köpenhamn och målet då är att få till stånd en hållbar överenskommelse som senare kan ersätta det nuvarande Kyotoprotokollet.

Borloos biträdande minister Nathalie Kosciuska-Moizet betonade ändå att ramverket för de kommande förhandlingarna var ”svagt men ... ändå ledde framåt”.

Hon noterade också att USA för första gången valt att bli medlem i ”den internationella klimatklubben”.

Ledaren för den brasilianska delegationen Everton Vargas vid landets utrikesdepartementet tillhörde de mycket nöjda:

– Vi anser att det här är en stor framgång.

En av de indiska klimatexperterna Joyashere Roy, vid Jadhavpuruniveritetet i Kolkata, instämde:

– Detta är mycket goda nyheter. Om inte ledarna tar täten kommer inte någon att följa efter. Men det får inte bara bli en gest, utan måste också inbegripa åtaganden.

”USA bromsar”

Men miljöorganisationer anklagade USA för att i praktiken ha hindrat förhandlingarna från att ”få en flygande start”.

– Ja, vi ska inleda förhandlingar och ja, dessa har ett slutdatum. Men förhandlingarna kommer inte ha inte någon tydlig koppling till de starkaste forskningsresultaten och det beror på att administrationen (USA:s) bromsat, bromsat och bromsat, sade Hans Veroime från Världsnaturfonden (WWF).

– Det är ingen tvekan om att vi påbörjat ett nytt kapitel och att vi nu går framåt tillsammans. Det är ett stort åtagande som vi alla länder nått gemensamt, sade James Connaughton, ordförande för Vita Husets enhet för miljökvalitet.

Värdlandet Indonesiens utrikesminister Hassan Wirajuda var nöjd:

– Vi har nått global enighet för alla länder.

ARTIKELN HANDLAR OM