”Viktigt att inte bjuda på alkohol”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-15

Experter om Helsingborgsföräldrarnas inställning

Skånska föräldrar gör fel när de låter sina barn smaka alkohol.

Det menar Statens Folkhälsoinstitut – som genom en ny svensk metod ska lära dem att låta bli.

I går berättade Punkt SE om undersökningen från Helsingborg som visar att skånska föräldrar är mycket liberala när det gäller ungdomar och alkohol. Och Skåne har ett uttalat problem med ungdomar som använder alkohol och droger. Det menar Statens Folkhälsoinstitut som valt åtta skånska kommuner i arbetet med att förebygga ungas alkohol- och drogkonsumtion.

– Det låter vettigt när föräldrar vill avdramatisera alkohol genom att bjuda sina barn eller köpa ut på Systembolaget. Men all statistik visar att det är just de ungdomarna som dricker mest när de är ute med sina kompisar, säger Bengt Sundbaum, projektledare för regeringens uppdrag ”Skolan förebygger”.

Trivas i skolan viktigt

Projektet påbörjades redan för två år sedan och ska pågå under hela 2007. Syftet är att förmedla information om hur grundskolans arbete med frågorna kan stärkas.

Genom en unik svensk metod som utvecklats vid Örebro universitet ska föräldrar till elever på högstadiet stärkas i sin föräldraroll.

– Det är väldigt viktigt att föräldrar är konsekventa och tydliga och inte bjuder på alkohol innan de fyllt 18. Det är den bästa tjänsten de kan göra sina barn, säger Sundbaum.

Metoden som Folkhälsoinstitutet använder sig av bygger på fyra hörnstenar: föräldrar, klassrum, elevhälsa och fritid.

Vid sidan av föräldrar ska fokus även ligga på att stärka elevernas självkänsla för att de ska trivas med sig själva och i skolan.

– Insatser som stärker goda relationer i skolan är det bästa sättet att vaccinera ungdomar från droger och alkohol, säger Sundbaum.

De satsar på förebyggande arbete

Läs mer

Nadia Bhere (.se)

ANNONS