Flygplatsen kan säljas

Av: Kajsa Sigvardsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Men i dag presenterar Malmö Airport de nya linjerna

Malmö Airport kan komma att säljas. Det var en av slutsatserna i regeringens flygplatsutredning som presenterades i går.

Men Malmö Airport slår inte av på takten – i dag presenteras nya utrikeslinjer.

Huvuduppdraget för regeringens utredning ”Framtidens flygplatser” var att kartlägga det svenska flygplatssystemet. I utredningen som överlämnades till infrastrukturminister Åsa Torstensson i går, föreslår utredaren Christina Rogestam bland annat att landets flygplatser delas in i en nationell rangordning och att Luftfartsverket bolagiseras.

Samtidigt öppnar utredaren för en försäljning av Malmö Airport som nu ägs av Luftfartsverket.

– Det här är helt nytt för mig. Jag blev väldigt förvånad när jag hörde det. Just nu är vi inne i en väldigt intensiv fas och vi saknar varken resurser eller kompetens att fortsätta utvecklingen. Man kan ju fundera över vad ett förändrat ägarförhållande skulle bidra med, säger Lennart Björk, flygplatschef på Malmö Airport.

En av sex som går med vinst

Flygplatsen är en av sex i Sverige som går med vinst. Värre har det varit för Kristianstad Airport som fått både kommunala och statliga bidrag för att täcka förlusterna. Men eftersom utredaren räknar Kristianstad, tillsammans med Ängelholm, som regionalt strategisk innebär förslaget att det statliga stödet ökar från 2,8 till 6,6 miljoner kronor årligen.

– Det är jättepositivt för oss. Vi har varit förlusttyngda länge och bidragen har inte alltid räckt till, säger Sven Bolling, tillförordnad flygplatschef i Kristianstad.

Utredaren menar att det finns för många flygplatser. Behövs tre stycken i Skåne?

– Det kan inte jag svara på, det är upp till våra ägare, säger Bolling.

Publicerad: