Mamma och mormor anhållna för barnadråp

NYHETER

Åklagaren: ”Det handlar om en familjetragedi”

Två kvinnor, mor och mormor, i Gävleborgs län misstänks för att ha bragt ett litet barn om livet. I dag greps de av polisen och anhölls senare på kvällen.

Den ena kvinnan misstänks för barnadråp, och den andra för mord.

Polisen har i dag gjort husrannsakan i mammans lägenhet i Gävleområdet.

Båda kvinnorna sitter just nu i förhör hos polisen. Den ena, mamman som är i 40-årsåldern, misstänks för barnadråp. Den andra, mormodern som är i 60-årsåldern, har anhållits som misstänkt för mord.

– Vi grep kvinnorna vid lunchtid, säger polisens presstalesman Hesam Akbari till aftonbladet.se.

Kroppen saknas

Samtidigt uppgavs då att ingen kropp hade hittats. Senare på kvällen, efter att polisen genomfört husrannsakan i mammans lägenhet, var beskedet att man inte ville lämna fler upplysningar om huruvida man hittat en kropp eller inte.

Polisen utför också tekniska undersökningar.

Polisen är mycket förtegen om fallet och vill av hänsyn till familjen inte uppge vilken ort kvinnorna är hemmahörande i. Förundersökningssekretess råder.

– Det handlar om en familjetragedi. Vi har valt att vara sparsamma i vilka detaljer vi avslöjar i det här läget, säger åklagare Birgitta Fernlund till aftonbladet.se

Kommer de gripna att anhållas?

– Det beror alldeles på utfallet i förhören. Jag kommer inte personligen att delta i dem, säger hon.

Kan du säga när brotten ska ha begåtts?

– Nej. Det kan jag inte säga i nuläget.

Senare på kvällen kom anhållningsbeslutet. Den yngre kvinnan, mamman, är anhållen på sannolika skäl misstänkt för barnadråp. Den äldre kvinnan anhölls som skäligen misstänkt för mord, alltså den lägre misstankegraden.

Brottet barnadråp kan bara begås av en mor och bedöms mildare av domstolarna än mord.