Vägen rasade – 32 personer sveptes med

NYHETER

Sex personer klämdes fast i sina bilar

Foto: VG
Mellan tio och 15 bilar drogs med när vägbanan rasade ner i Taskeån vid Småred.

Göteborg

Sent på onsdagskvällen avslutades räddningsarbetet efter jordskredet vid Småröd norr om Uddevalla som drog med sig en bit av E6.

Ett tiotal personer fick föras till sjukhus och flera togs om hand på andra ställen.

Ingen skadades svårt.

TECKNING: PAUL WALLANDER

– Själva räddningsarbetet är slutfört. Nu pågår undersökning så att det inte finns någon under rasmassorna. Räddningshundar har rekvirerats från Räddningsverket i Karlstad, sade Leif Larsson, räddningschef i Uddevalla till TT strax före klockan 23.

Minst 32 personer sveptes med när E6 rasade samman på onsdagskvällen, enligt polisen.

– Det vi vet nu är att en krater har bildats vid rasområdet på cirka 400 meter i diameter, säger Thomas Fuxborg vid polisen i västra Götaland i ett pressmeddelande.

Sex fastklämda

Vid 22.20-tiden på onsdagskvällen sökte räddningstjänsten fortfarande efter drabbade.

Minst sex personer ska enligt uppgifter vara fastklämda i de bilvrak som till delar låg begravda i lermassorna. Men siffran är osäker.

– I kratern håller räddningstjänsten på att arbeta med fastklämda personer där skadorna är okända för tillfället, meddelar Fuxborg.

Enligt Bengt Asplén, ambulanschef vid NU-sjukvården i norra Bohuslän, hade vid 21.40-tiden åtta förts till akutmottagningar på sjukhus, fem till Uddevalla sjukhus och tre till Norra Älvsborgs länssjukhus (Näl). Därtill hade en person förts till vårdcentralen i Munkedal.

– De som har förts till sjukhus bedömer vi som lindrigt skadade, på sin höjd armbrott och liknande. På uppsamlingsplats på brandstationen i Munkedal för oskadade finns ett tiotal personer, sade Asplén.

Flera personer kan också ha begett sig iväg från platsen utan att kontakta räddningspersonal eller sjukvård.

Bit avstängd

Mörkret är kompakt på platsen och det är några minusgrader kallt. En mil av av E6:an är nu avstängd, ifrån Torp i söder till Saltkällan i söder.

– Det kommer betyda trafikkaos att stänga av vägen.

Ett par hundra meter av vägbanan ska ha rasat ned flera meter i Taskeån. Enligt räddningsledaren Ulf Gustavsson på plats har ett tiotal bilar och en lastbil följt med i raset. Arbetet uppges vara farligt och det är svårt att hitta de nödställda.

– Vi håller fortfarande på med en inventering. Det är mörkt och djävligt – och farligt.

Ambulanshelikopter

Det första larmet kom in till SOS 19.17.

– En kvinna ringde oss. Hon var naturligtvis chockad, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Göteborg.

SOS skickade i ett första skede sex ambulanser till platsen inklusive en ambulanshelikopter.

– Vi har svårt att nå ned till bilarna, sade larmoperatören Charlotte Almbratt.

Mats Johansson, jourhavande räddningschef i Uddevalla, bekräftar att det var uppskattningsvis mellan tio och 15 bilar som drogs med när vägbanan rasade.

– Det är gamla tvåfiliga E6 som rasat ner i en bäckravin, säger han.

Orsaken till raset är enligt Johansson allt regn som kommit den senaste tiden.

– Det är ett skred, berättar jourhavande räddningschefen som inte har några uppgifter om hur många skadade personer det kan finnas i fordonen.

Ingen motorväg

Rasplatsen ligger vid Småröd i höjd med järnvägsmuseet mellan Uddevalla och Munkedal.

Olyckan skedde på ett avsnitt av E6 där vägen fortfarande bara är tvåfilig, vägen har således inte motorvägsstandard på platsen.

Gropen som bildats på den sträcka där vägbanan rasat är uppskattningsvis cirka två–tre meter djup, enligt Claes Staf vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Polisen har stängt av vägen från Saltkällan i norr till Torp, strax norr om Uddevalla, i söder.

Personal finns på plats från räddningstjänsterna i Orust, Munkedal och Uddevalla. Man har också ambulanser stationerade på båda sidor om det raserade vägavsnittet.

Jörgen Källström, Susanna Vidlund, TT