Kidnappades utanför skola

NYHETER

10-åriga flickan lyftes in i en bil av två män

Foto: "NEJ! NEJ!" Den 10-åriga flickan protesterade vilt när två män plötsligt hoppade ut ur en jeep och drog in henne i bilen. Hon var på väg till gymnastiksalen tillsammans med 13 skolkamrater. Barnen chockades djupt av vad de sett och fick senare, tillsammans med lärare och föräldrar, stöd i klassrummet.

PAULISTRÖM

Den 10-åriga flickan fördes bort av två män – inför ögonen på sina skräckslagna klasskamrater.

– Hon skrek ”nej! nej!” Männen lyfte in henne i bilen och försvann, säger Rune Solid, skolans rektor.

Åklagaren bekräftar nu att polisen förhandlar med flickans pappa som misstänks för bortförandet.

Dramat misstänks vara det senaste inslaget i en bitter vårdnadsstrid mellan flickans föräldrar. Pappan är anhållen i sin frånvaro och misstänkt för egenmäktighet med barn, och polisen har utfärdat både rikslarm och gränslarm efter honom.

Flickans klass, 13 barn i åldrarna sex till nio år, var på väg till gymnastikhallen strax efter klockan åtta i går morse när en bil plötsligt svängde upp framför gruppen.

– Två män hoppade ur och grep tag i den 10-åriga flickan. Hon protesterade och skrek ”nej! nej!”, men männen lyfte in henne i bilen och försvann, berättar Rune Solid.

Var ny på skolan

För barnen blev kidnappningen en chockupplevelse.

– Bara några minuter tidigare såg jag klassen vid övergångsstället, jag vinkade faktiskt till just den lilla flickan som kom ny till skolan för bara tre dagar sedan. Hon såg glad ut och verkade trivas med sina nya kamrater, säger Rune Solid.

Under hela dagen fick både elever och lärare stöd i klassrummet.

– Alla har fått prata av sig. Likaså har oroliga föräldrar som kommit till skolan fått information, säger Rune Solid.

”Vi är förtvivlade”

Mamman och hennes sambo i Pauliström väntade ännu sent i går kväll på ett livstecken från 10-åringen.

– Vi har bara fått veta att hon finns hos sin pappa. Situationen är väldigt jobbig, vi är chockade och förtvivlade.

Åklagare Klas Hellström som har hand om ärendet berättar för aftonbladet.se att polisen förhandlar med pappan på hans hemort.

– Dramat fortgår. Polisen har etablerat kontakt med honom men jag vet inte vad han vill.

”Gjorde inget fel”

Enligt ett interimistiskt beslut i tingsrätten från april förra året ska flickan bo hos sin pappa, vilket hon även gjorde tills mamman flyttade med flickan till Småland strax före jul.

I går kväll fick Aftonbladet kontakt med pappan per telefon. Han förnekar att han tog med dottern med tvång och säger att han inte gjort något fel.

– Hon mår bra nu och leker och kramas. Det är inga problem. Men jag tänker inte ta kontakt med polisen förrän min advokat har rett ut allt.

Ebba von Essen, Karin Östman, Olof Jönsson