Snöoväder in mot Sverige

avOlle Castelius

SMHI varnar för kraftiga snöfall

Nu är det på riktigt!

I dag kommer snön och halkan till stora delar av Sverige.

– Det är dags att sätta på vinterdäcken, säger meteorolog Anna Österman på SMHI i Norrköping.

Glöm alla tidigare varningar som inte slagit in, nu är det dags på riktigt. I kväll kommer det att snöa på flera håll i Sverige.

– Från Dalarna och norrut kommer det att falla förhållandevis rikligt med snö, upp till 15 centimeter, säger Anna Österman på SMHI.

Och eftersom det är kallt riskerar vägarna att bli ishala. Även Stockholm och stora delar av Mälardalen löper stor risk att drabbas av halka och nederbörd inom kort.

– Först blir det regn i Mellansverige. Men i kväll och natt sjunker temperaturen enligt våra prognoser och då handlar det om snö även i dessa områden, säger Anna Österman.

– Och halka förstås eftersom vägarna kommer att vara kalla efter nattens kyla.

Det är således dags att sätta på vinterdäcken.

I morgon, fredag, fortsätter det att snöa i norra Norrland. Resten av landet kommer enligt prognoserna att få regn. Inga stora mängder, men mulet och tråkigt lär vädret bli.

Enligt SMHI kommer detta att pågå under större delen av fredagen. Tråkvädret kommer att dra sig långsamt österut vilket ger västra Sverige en chans till uppehåll framåt eftermiddagen.

– För de östra delarna, från Stockholm och neråt, kan regnet övergå i snö även under fredagskvällen och natten. Och då är det risk för halka igen. Från Gävle och upp emot Örnsköldsvik kommer det troligen att vara uppehåll.

Men på lördag blir det bättre, tror SMHI. Då ser det ut att bli soligt i större delen av landet

•utom i norra Norrland där snöfallet kommer att fortsätta med varierande styrka, och

•utom i de östligaste delarna, från Stockholm och ner mot Öland, där molnen lär täcka himlen.

– Men det kommer nog inte så mycket nederbörd där heller, säger Anna Österman.

Söndagen kommer att innebära sol för vissa lyckliga i landets södra halva, från Dalarna och neråt. I norra Norrland fortsätter snöandet. Södra Norrland får molnigt men uppehåll.

– Temperaturen kommer antagligen att ligga runt nollstrecket utom i sydvästra Sverige där det blir några plusgrader.

– Sedan tror vi att vädret fortsätter att vara ungefär likadant under en tid. Temperatur runt noll men inte så mycket nederbörd utom i norra Norrland där det kan falla snö till och från.