Skärmdump Wikileaks.
Skärmdump Wikileaks.

Wikileaks – läckan som skrämmer USA

Publicerad:
Uppdaterad:
Skärmdump Wikileaks.
Skärmdump Wikileaks.

NYHETER

Pentagon har spekulerat i om det är CIA som ligger bakom.

Enligt grundarna är det ett nätverk av journalister, teknologer och aktivister som tillsammans skapar en av världens tyngsta grävsajter.

Efter veckans avslöjande på Wikileaks sägs ännu en video vara på väg ut.

Julian Assange är redaktör för sajten WikiLeaks, här intervjuad av tv-kanalan Al-Jazeera.

Så sent som i december låg sajten tillfälligt nere eftersom det inte gick att finansiera nätverket. Genom att lägga upp hemligstämplade dokument från amerikanska myndigheter har sajten lyckats avslöja USA:s krigsstrategier och andra regeringshemligheter.

Sajten drivs av organisationen The Sunshine Press.

"Hundratusentals dokument"

En rad avslöjanden av militärhemligheter 2007 fick Pentagon att börja utreda sajten som ett potentiellt hot mot landets säkerhet. I en rapport, som hamnade på Wikileak, fanns sajten listad. Där framgick att den amerikanska militären har försökt ta reda på vem eller vilka det är som läcker information till nätverket.

På hemsidan skriver grundarna själva att det kommit in hundratusentals dokument från bland annat korrupta banker, Irakkriget och FN som det inte finns pengar att distribuera på sajten.

Prisat av Amnesty

Wikileaks har vunnit flera utmärkelser – som Amnesty Internationals mediepris – men skriver på hemsidan att "utmärkelserna inte betalar räkningarna."

En av grundarna till sajten sägs vara den australiensiska journalisten Julian Assange som numera pekas ut som chef för redaktörerna på sajten.

Fler länder än USA har anledning att hålla ögonen på Wikileaks. I Nordkorea och Thailand har regeringen försökt stoppa tillgången till sajten, skriver The New York Times.

Den videofilm som visar hur amerikanska soldater i USA beskjuter civila på marken har den senaste veckan uppmärksammats stort internationellt.

Flera amerikanska medier skriver att en ny video snart kommer att släppas. Den ska visa hur civila blir angripna av amerikanska soldater i Afghanistan.

Publicerad: