Snärjer med snask

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-15

Robert Laul raggar röster åt Moderaterna

Dörrknackning, flygbladsutdelning och torgmöten.

Så kommer partierna i direktkontakt med miljontals väljare.

Aftonbladets ROBERT LAUL har testat livet som valarbetare.

I dag: delar ut tablettaskar & flygblad med Moderaterna.

Godiset smakar illa och förpackningarna är inget vidare för miljön.

Men när till och med Göran Greider tar emot en tablettask är det bara att abdikera.

Idén är inte så meningslös som den kan verka.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Varje vardag under valspurten samlas moderata kampanjarbetare utanför centralstationen i Stockholm. Utrustade med tablettaskar och flygblad i drivor stoppar de stressade människor i morgonrusningen.

’Gillar inte att betala skatt’

Det visar sig vara ett effektivt sätt att vinna leenden. De flesta säger glatt ja till godiset och tar ett papper med moderata vallöften av bara farten.

– Moderaterna är mitt parti. Jag gillar inte att betala skatt, säger tatuerad gentleman och skyndar vidare med ask och flygblad.

Anna Klaesson, 34, jobbar som politisk sekreterare i riksdagen. Hon är utlånad till ”morgonkampanjen” och lyfter lön för att dela ut godis mellan halv åtta och halv nio tillsammans med 5–10 andra medelålders kvinnliga tjänstemän och förtroendevalda samt en och annan frivillig.

– Många tycker om något sött på morgonen, säger Anna som har en t-shirt med Fredrik Reinfeldts ansikte över hela framsidan.

Jag delar ut fem askar och fem flygblad på bara några minuter, kanske för att jag följer de instruktioner jag fått på förhand.

– Att vara glad och trevlig är A och O. Sedan säger vi inte så mycket mer om inte folk själva vill diskutera, berättar Anna.

1 200 budskapsdekorerade tablettaskar och en knapp timme senare har till och med Göran Greider, vänstervriden chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, tagit emot en.

– Han ville inte ha något flygblad men undrade varför vi hade gula jackor. Det har Moderaterna i Stockholm haft i 20 år, berättar en av valarbetarna.

Målet: Att synas

Inför valet storsatsar Moderaterna, precis som Socialdemokraterna, på dörrknackning och samtal. Målsättningen om 300 000 samtal är redan uppfylld. Godis- och flygbladsutdelning är något helt annat, säger partiets kommunikationschef Pär Henriksson:

– Då är målet mer att synas, svara på eventuella frågor och skapa ett intresse för Moderaterna. Det kanske är fånigt att dela ut tablettaskar men vi kan nog vinna en och annan väljare den vägen också, speciellt om personer stannar till och det blir en diskussion.

Knappast miljövänligt

Godiset finns i fruktsmak samt mint- och lakrits. Fruktkaramellerna är bra snask, mint- och lakritstabletterna inte lika populära.

Hur vettigt är det ur miljösynpunkt att dela ut allt det här skräpet?

– Det kan man alltid ifrågasätta. Men vi hoppas att folk slänger de tomma askarna i soptunnan. Och kommer du på något bättre sätt tar vi tacksamt emot det, säger Anna.

Dagen efter får jag höra att Moderaterna delat ut 40 kilo äpplen runt centralstationen.

Ska man ta åt sig äran kanske?

Robert Laul

Följ ämnen i artikeln