LO vill ha variant av rutavdraget

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin tycker att det är rätt att avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster (rut) i den form det har i dag, men samtidigt öppnar hon för en efterföljare för de äldre.

– Det vore bra om man hade någon form av möjlighet till tjänster för äldre, som inte ska behovsprövas – att de till en billigare penning kan få hjälp med sysslorna i hemmet. Det vore ett bra sätt att skjuta på inträdet i den kommunala äldreomsorgen och det vore bra för individen och för samhället, säger hon till TT.

– Men vi vill inte ha ett avdrag där det är så uppenbart att det är de med de högsta inkomsterna som kan nyttja det. Det är helt fel sätt att använda de gemensamma resurserna.

Hon anser också att det kan behövas hjälp till barnfamiljerna, men anser att mycket kan ske inom ramen för den kommunala barnomsorgen och efterlyser en diskussion om det.

– Kan man återinföra det som förr kallades barnsamariter, som kan hjälpa till när barnen är sjuka. Det finns mycket att göra men då ska det knytas till dem med de största behoven inte största plånboken, säger hon.

Lundby Wedin tycker också att det är viktigt att skilja rut från rot (reparation, om- och tillbyggnad).

– Rutavdraget handlar om hjälp i min vardag, medan rotavdraget ska användas i en lågkonjunktur, säger hon.

TT

Publicerad: