Polis kollade dejten i spaningsregistret

avMikael Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kontrollerade om kvinnan var dömd sedan tidigare

En 31-årig polis kollade upp kvinnan han dejtade.

Och slog upp henne i polisen register – sju gånger.

Nu döms han till böter för dataintrång.

Foto: Foto: SCANPIX

Sommaren 2008 åkte polismannen tillsammans med en kollega på ett larm i Farsta i södra Stockholm. En man skulle ha slagit en kvinna.

Men man hittade varken mannen eller kvinnan. Däremot pratade polisen med en 32-årig kvinna som hade varit vittne till misshandeln.

Kollade upp kvinnan

Den 31-årige polisen fattade tycke för kvinnan och när han kom tillbaka till stationen slog han hennes personnummer i misstankeregistret och det allmänna spaningsregistret. Två gånger kontrollerade han henne även i brottsregistret.

Nästa dag kontrollerade mannen åter kvinnan i polisens register, totalt gjorde han sju slagningar. Men det hade han ingen rätt till eftersom hon inte var misstänkt för någonting.

– Domstolen menar att han inte hade något ärende men både min klient och jag anser att slagningarna gjorts i tjänsten, säger mannens advokat Peter Althin.

Inledde relation

Efter att grundligt kontrollerat kvinnan startade mannen en personlig relation med henne. De träffades ett par gånger och han uppger att det fanns ett ömsesidigt intresse mellan dem.

Nu har Södertörns tingsrätt dömt polisen till dagsböter på 8 000 kronor för dataintrång. Han får behålla sitt jobb som polis.

– Vi ska gå igenom domen tillsammans och överväga om den ska överklagas, säger Peter Althin.

Publicerad: