Ministern: Inget stöd till flygbolag

Malmö aviation förlorar fyra miljoner om dagen

Flygbolagen blöder till följd av vulkanaskan.

Men näringsminister Maud Olofsson tänker inte hjälpa till.

– Risken är att det blir osund konkurrens, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

Näringsminister Maud Olofsson (C) gjorde sig osams med hela Bilsverige när hon vägrade ge den krisdrabbade fordonsindustrin statligt stöd.

Nu riskerar hon att reta upp även Flygsverige.

Till följd av flygstoppet i vulkanaskans spår förlorar de svenska flygbolagen över 100 miljoner kronor varje dag, uppger Svenska flygföretagens riksförbund. Men något statligt stöd är inte att vänta.

Osund konkurrens

– Risken när stater går in med eget statsstöd är att det blir en osund konkurrens. Det blir svårt för små stater som Sverige. Därför vill vi hela tiden undvika ett statsstöd, säger Maud Olofsson till Västerbottens-Kuriren.

I fallet med bilindustrin anklagades regeringen för att göra mindre än andra europeiska länder. I fallet med flygindustrin verkar Maud Olofsson däremot ha stöd. Tysklands transportminister Peter Ramsauer meddelade i går att den tyska regeringen inte tänker bidra med några pengar.

Beslut på EU-nivå

Samtidigt öppnade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown för statligt stöd.

Ett definitivt beslut måste fattas på EU-nivå, eftersom statsstöd till flygindustrin är hårt reglerat i EU:s lagstiftning. Unionens transportministrar kommer att diskutera frågan vid ett senare möte.

Enligt TT, som hänvisar till flygbranschens samarbetsorganisation IATA, förlorar världens flygbolag runt 1,4 miljarder kronor per dag på grund av flygstoppet.

Fyra miljoner om dagen

Flygbolaget Malmö Aviation har drabbats hårt av restriktionerna i flygtrafiken, skriver Sydsvenskan.

Den enda av bolagets linjer som trafikeras är Bromma-Umeå och Malmö Aviation förlorar ungefär fyra miljoner kronor om dagen.

Företaget överväger nu åtgärder som är möjliga för att spara kostnader.

– Vi klarar oss ett tag till. Vi jobbar med olika scenarier som inbegriper allt från likviditetskontroller till personal. Olof Löfgren, marknadschef på Malmö Aviation, till Sydsvenskan.

Publisert: