På fredag kan hon avrättas

avKerstin Weigl

NYHETER

Familjen har inte fått prata med Sakineh på två veckor

Foto: Foto: ICAE/S
väntar på att stenas Sakineh Mohammadi Ashtiani har suttit fängslad i 1?459 dagar i väntan på att bli stenad. Nu fruktar hennes son Sajjad att straffet kan komma på fredag, då den heliga månaden Ramadan avslutas.

Tiden rinner ut för steningsdömda Sakineh i Tabriz.

På fredag är högtiden Ramadan över.

Då kan hon avrättas.

Fredag är även årsdagen för steningsdomen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani. Den 10 september 2006 dömdes hon i iranska Tabriz för äktenskapsbrott. Nu har 1? 459 dagar gått.

Osäker situation

Den heliga månaden Ramadan innebar en tidsfrist, då avrättas ingen i Iran. Från och med fredag kan det ske. Det fruktar sonen Sajjad och advokaten.

Situationen är osäker.

Familjens nådeansökan har inte besvarats.

Två gånger tidigare har Högsta domstolen fastställt steningsdomen. En ny prövning ska göras, men beskedet har flera gånger skjutits upp.

Nyligen begärde domstolen in dokumenten från 2006, då Sakinehs man mördades. En tolkning är att domstolen söker nya åtalspunkter.

Varken familjen eller advokaten har tillåtits tala med Sakineh på två veckor. I helgen säger sig sonen ha fått information från en släppt fånge, att hon ännu en gång har piskats 99 gånger i fängelset.

Anledningen skulle vara ett fotografi som publicerades i Times och därefter även i Aftonbladet, av en obeslöjad kvinna som felaktigt påstods vara Sakineh.

Förbjudet visa håret

Straffet fattades i så fall i en lokal domstol och gällde ”oanständighet”. I Iran är kvinnor förbjudna visa att håret offentligt.

Ingen myndighet har bekräftat piskstraffet.

– Uppgiften är svår att värdera, förklarar Mahmood Amiry-Moghaddam, Iran Human Rights, eftersom ingen pratat med henne. Men vi vet naturligtvis att iranska myndigheter är mycket störda över uppmärksamheten kring Sakineh.

– Och vi är säkra på att om fallet inte blivit känt hade hon för länge sedan varit stenad eller hängd.