Littorins avhopp är bara början

Av: Louise Lundström

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsvetaren spår en spännande valrörelse

Statsvetarna Peter Esaiasson och Gissur Erlingsson är överens. Sven Otto Littorins avgång kommer inte att påverka valutgången nämnvärt.

– Det kommer att hända en massa saker några månader framöver, det här är bara början på en oerhört spännande tid fram till valet, säger Peter Esaiasson.

Statsvetare Peter Esaiasson.
Foto: GÖRAN OLOFSSON/GU
Statsvetare Peter Esaiasson.

Att arbetsmarknadsministern avgår mitt under brinnande valrörelse behöver inte vara en orsak till panik inom partiet. Det menar Peter Esaiasson.

– Enskilda personer brukar inte ha så stor betydelse för partiet. Det är klart att om det rör statsministern eller finansministern så kan det ju vara en annan sak, och allting som distraherar från det som partierna vill prata om är ju negativt. Men det här kommer inte att vara ett problem, säger han.

Ersättare snabbt

Moderaternas viktigaste uppgift nu blir att så snart som möjligt få fram någon som kan ta över rollen som arbetsmarknadsminister inför valet.

– Nu handlar det om att ta fram en ny talesperson för de här frågorna. Men Moderaterna är väldigt inriktade på arbetsmarknadspolitik så det tror jag inte blir något större problem för dem, säger Peter Esaiasson.

Allmänmänskligt beslut

Statsvetaren Gissur Erlingsson stod bara en meter från Sven Otto Littorin när han lämnade beskedet om sin avgång nu på morgonen.

- Jag tycker att hans beslut är ganska allmänmänskligt. Särskilt som en tredje part i form av familj och barn drabbas, då är det inte konstigt att man tar det här beslutet, säger han.

Inte heller Gissur Erlingsson tror att valutgången kommer att påverkas av händelsen.

- Men jag tror säkert inte att hans partikamrater är jättenöjda med att det händer just nu, mitt under brinnande valrörelse, säger han.

Kan starta diskussion

Arbetsmarknadsministerns avgång kan dock göra att diskussionen om hur mycket man ska kunna tåla som politiker kan komma igång, tror Gissur Erlingsson.

- Det kan bli en diskussion om vilken typ av politiker vi vill ha. Politiker kommer naturligtvis också med olika hård hud och det är olika hur mycket granskning och skriverier man tål. Det som egentligen är udda är att vi lyckas få så duktiga människor som är politiker trots allt som de utsätts för, säger han.

Publicerad: