Här byggs Stockholms nya superområde

NYHETER

Nu byggs ett nytt bostadsområde i Stockholm.

Med ett centralt läge vid Hornsbergs strand vid Kungsholmen byggs drygt 1 000 nya lägenheter.

Det nya området blir exklusivt, med närhet både till storstaden och till vattnet.

Foto: Här, precis bortom den populära stadsdelen Kungsholmen, byggs Stockholms nya superområde. De flesta lägenheterna får sjöutsikt och exklusiv inredning – men de kostar därefter. (Klicka på bilden för att se den i större format)

Under 2008 ökade Stockholms befolkning med 32 000 personer. Samtidigt påbörjades totalt 6 800 nya bostäder – i själva verket hade det behövts 11 500, enligt en bedömning från Boverket.

Stockholmarna blir allt fler, samtidigt som antalet nya bostäder blir allt färre. Enligt en rapport från Boverket från 2009 behöver antalet nybyggen nästan fördubblas.

Nya bostäder – för de som har råd

För att skapa nya bostäder byggs nu drygt 1 000 nya lägenheter i nio kvarter med hus med sju till åtta våningar vid vackra Hornsbergs strand. Det nya området, som kommer att bestå av de tre etapperna Eden, Poeten och Gåspennan kommer att bli en del av Stadshagen och Kungsholmen.

– Det är centralt, det blir som en egen liten stadsdel som till exempel Lilla Essingen. Läget vid Hornsbergs strand är det sista vattenläget som finns kvar centralt i Stockholm, säger Pella Hedeby som är inredningsansvarig för de nya lägenheterna.

Hornsbergs strand kommer att fungera som en förlängning av stadsdelen Kungsholmen.

Skärgårdskänsla i stan

Tanken med det nya området är, att det ska ge skärgårdskänsla – trots läget precis utanför centrala Stockholm. De flesta av lägenheterna har sjöutsikt över Ulvsundasjön och en ny exklusiv strandpromenad kommer att anläggas vid vattnet.

Men de nya bostäderna kommer inte att vara något för bostadssökande studenter i kris eller landorstbor som vill testa på storstadslivet till en billig penning. Det nya området kommer att vara lyxigt och exklusivt och rikta sig till dem som kan betala för sig.

– De nya lägenheterna riktar sig framförallt till de som flyttar från innerstan och vill ha det större eller kanske de som säljer villor i lite mer exklusiva förorter som till exempel Bromma. Det är många som ställt sig i kö och väntar på de riktigt fina lägena med vattenläge som byggs nu, i den sista etappen, säger Pella Hedeby.

Områdets huvudgata byggs som en boulevard med en allé av kejsarlindar. En mängd nya butiker, restauranger, caféer, konstgallerier och ett köpcentrum planeras i anslutning till lyxlägenheterna.

Stockholms nya exklusiva bostadsområde började säljas ut redan 2008 och beräknas stå klara för inflyttning under 2011 och 2012.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård