Svenskt Näringsliv: Finns inga dolda agendor

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

All lobbying sker helt öppet enligt Svenskt Näringsliv.

– Det finns inga dolda agendor, säger kommunikationschefen Tove Lifvendahl.

Samtidigt vill varken Niklas Nordström eller Carl Melin kännas vid projektet.

Tove Lifvendahl på Svenskt Näringsliv.
Foto: Foto: LARS ROSENGREN
Tove Lifvendahl på Svenskt Näringsliv.

När Aftonbladet ringer Svenskt Näringsliv bekräftar presschefen Kirsten Åkerman samarbetet med Prime, men hänvisar sedan till kommunikationschefen Tove Lifvendahl.

Lifvendahl är inte intesserad av att tala om projektet över huvud taget, men tillbakavisar bestämt att Svenskt Näringsliv försöker att köpa en ny S-politik.

– Är det något som är tydligt i Sverige är det att du aldrig kan köpa en åsikt. Däremot jobbar vi precis som alla andra påverkansorganisationer med rådgivare, säger hon.

”Fullständigt öppet”

Hon förnekar att Svenskt Näringsliv skulle köpa lobbyuppdrag där det inte framgår att de ligger bakom.

– Om något sker på uppdrag av oss är det fullständigt öppet vem som är avsändare. Det är självklart. Allt annat strider mot hur vi arbetar, säger hon.

– Om Niklas Nordström får i uppdrag av oss att kontakta någon är det glasklart.

Att han presenterar att han ringer på uppdrag av er?

– Ja, absolut.

Trots det vill varken Niklas Nordström eller Carl Melin kännas vid projektet med Svenskt Näringsliv.

– Jag kommenterar inte uppdrag åt olika kunder eller ens vilka kunder vi har, säger Carl Melin, men tillägger att valdagsundersökningen inte är gjord på uppdrag av Svenskt Näringsliv utan är United Minds egen.

Vill inte svara

Niklas Nordström vill inte svara på några frågor alls. I stället lämnar han en skriftlig kommentar där han skriver att det inte är någon hemlighet att han jobbar på Prime.

– Det är naturligtvis beklagligt om man vill misstänka att jag har en dold agenda, men man ska ha klart för sig att mina inlägg i debatten inte handlar om annat än att ge min, och bara min, bild av hur jag tycker Socialdemokratin bör utvecklas för att kunna vinna val i framtiden, skriver han.

Publicerad: