Wikileaks inte ok men Ku Klux Klan går bra

Kreditkortsföretag erkänner påtryckningar från USA

Inget åtal eller dom finns mot Wikileaks.

Ändå stoppar kreditkortsjättar som Visa och Mastercard människor som vill donera pengar till organisationen.

Däremot går det bra att ge pengar till rasistiska Ku Klux Klan.

Kreditkortsföretag lever på att människor använder deras plastkort för att betala. Följaktligen är det ovanligt att de stoppar betalningar. Själv brukar jag få uppmaningar om att använda mitt kort oftare.

Varken Visa eller Mastercard lägger normalt någon moralisk värdering i vad det är deras kunder köper. Vill de köpa porr kan de göra det. Vill de donera pengar till Ku Klux Klan politiska gren The Knights party går det alldeles utmärkt. Jag klickar mig fram via KKK:s hemsida. Där accepteras såväl Visa, Mastercard som American Express. Det är bara att skriva in summan och sedan ser kreditkortsföretaget till att klanen får sina pengar.

Vi talar då om en öppet rasistisk organisation som på sin hemsida använder benämningen neger och skriver att "vi älskar våra vita bröder och systrar runtom i världen" och "vi inser att vår nations framtid, hela den vita, kristna civilisationens framtid är i fara".

Inte rumsrent

Helt ok att donera hit. Men Wikileaks anses inte tillräckligt rumsrent.

Tre internationella betalföretag fattar inom några dagar identiska beslut.

Betalningsföretaget Paypal var först med att stoppa betalningarna. Företagets ledning medger öppet att de gjorde detta på grund av amerikanska påtryckningar. I valet mellan sina kunder och risken att dra på sig den amerikanska regeringens vrede och eventuella repressalier väljer Paypal att svika sina kunder.

Visa säger i ett uttalande att överföringarna stoppats "medan vi undersöker organisationens verksamhet och om den bryter mot Visas regler".

Matercard meddelar via e-post att man " mitt under pågående utredning" inte kan lämna några kommentarer.

Brott

Jag får inget svar på frågan ifall företaget utsatts för direkta eller indirekt påtryckningar från USA eller hur vanligt det är att man stoppar betalningar till en organisation.

Beslutet är uppseendeväckande eftersom Wikileaks ännu inte åtalats för något brott även om en rad regeringar hävdat att deras publicering av hemliga dokument är olaglig. Andra tycker de gör en god gärning i yttrandefrihetens namn.

Cyberattackerna mot Visas och Mastercards hemsidor visar att många drar slutsatsen att företagen springer den amerikanska regeringens ärenden.

Ett av få betalningsföretag som fortsätter att låta sina kunder donera till Wikileaks är svenskt, Flattr i Malmö. De anser det vore fel att stoppa donationerna så länge Wikileaks inte åtalats för något brott.

Stämning

Kreditkortsjättarna må kamma hem pluspoäng hos USA:s regering men riskerar förutom att förarga sina kunder en utdragen juridisk tvist. Den isländska betaltjänsten Datacell tänker lämna in en stämningsansökan mot Visa som de anser bryter mot lagen genom att stoppa donationer till Wikileaks.

Lars Henrikson, professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan i Stockholm tycker det är svårt att veta om kreditkortsföretagen gör rätt eller fel.

– Först måste man se vad som står i avtalet de har med Wikileaks. Men i princip råder avtalsfrihet. Man behöver inte göra affärer med Wikileaks om man inte vill.

Inte med Ku Klux Klan heller, antar jag.