Köttindustrin gasar din köttfärs röd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Illa att industrin förändrar bara för konsumenten"

Har du reagerat över varför köttfärsen i matbutiken alltid ser så god ut?

Köttet får sin fina, röda färg på grund av att köttindustrin tillsätter en gasblandning.

Men köttet blir segare – och kan härskna.

– Detta är hemskt illa, säger stjärnkrögaren Nils Emil Ahlin.

När köttindustrin förpackar rått kött är det mycket viktigt att innehållet ser fräscht och gott ut. Inget konstigt med det. För att säkerställa att exempelvis köttfärsen bibehåller den fina röda färgen det har i samband med slakt så förpackas köttet med upp till 85 procent syre.

Kan bli segt och härska

Om inte blir köttet snabbt gråaktigt och därmed betydligt svårare att sälja i affären. Eftersom gasblandningen även innehåller 20 procent koldioxid minskar bakterietillväxten.

Men den skyhöga syrehalten innebär att mörningen av köttet avstannar, det blir segt och mindre saftigt. Processen går även ut över aromen. I värsta fall kan köttet till och härskna.

Pensionerade stjärnkrögaren och kocken Nils Emil Ahlin ger inte mycket för köttindustrins metoder för att få sälja mer.

"Det är hemskt"

– Det är illa att köttindustrin tillsätter saker och förändrar bara för att det ska passa konsumenten. Jag tycker att det är hemskt att man gör om köttets balans. Naturligt kött är det bästa.

– Så fort det konstlass med mat så blir det inte bra, säger Nils Emil Ahlin med 50 års erfarenhet inom branschen.

Den tyska livsmedelsrapporten Fleischmarkt unterm Sauerstoffzelt som publicerades i somras gav eko i tyska medier. Foodwatch undersökte 100 köttförpackningar – alla visade sig innehålla 60-85 procent syrgas. I rapporten konstateras bland annat att aromen var sämre och att köttet var segare. Men också att det lättare härsknade.

Konsumentföreningen reagerar

Under torsdagen gick Konsumentföreningen ut med ett pressmedelande där man uppmanar branschen att börja packa kött på samma sätt som i Norge.

"I Norge packas skivat kött i en gasblandning som gör att mörning och hållbarhet gynnas. I Sverige har många livsmedelskedjor istället valt att packa kött i en gasblandning som gör köttet rött, med nackdelen att mörningsprocessen går tillbaka och köttet blir segt", skriver Konsumentföreningen Stockholm.

– Jag är övertygad om att svenska konsumenter skulle ha full förståelse för en lite mörkare nyans på köttet om de också fick reda på att sådan gas gör att köttet håller sig fräscht längre, är mörare och att gasen motverkar att köttet härsknar. Vi uppmanar livsmedelsbranschen att byta gasblandning snarast, säger Louise Ungerth, chef vid Konsumentföreningen Stockholm.

Lägger locket på

Bieffekterna är inget som köttindustrin informerar konsumenterna om. Johanna Stiernstedt är kvalitetschef på Ica.

– Vi har två alternativ. Antingen väljer man en renodlad vakuumförpackning utan syre där produkten möras under hela lagringstiden, eller metoden med skyddande atmosfär där produkten är mer av en färskvara som inte är så mör i slutändan, säger hon till gp.se.

Publicerad: