Nyheter

Efter superviruset – Iran: ”Nu är det krig”

Av: 

William Svärd

Kärnkraftverket i Bushehr.
Kärnkraftverket i Bushehr.

NYHETER

Iran bekräftar nu att kärnkraftverket i Bushehr har drabbats av superviruset Stuxnet.

– Ett elektroniskt krig mot Iran har inletts, säger en regeringstalesman.

Aftonbladet rapporterade i går om det mystiska datorviruset Stuxnet, som tycks vara en cyberattack riktad mot Irans kärnkraftverk. 

Iranska myndigheter bekräftar nu att datorerna på kärnanläggningen Bushehr har smittats av det livsfarliga viruset, rapporterar BBC.

Livsfarligt virus

Stuxnet är världens kanske mest avancerade datorvirus – och ett av de farligaste. Det infekterar styrsystem för infrastruktur och kärnkraftverk och vänder upp-och-ner på kontrollen. I ett kärnkraftverk kan det få katastrofala konsekvenser om ingenjörerna till exempel vill öka kylningen och systemet plötsligt gör tvärt om.

Kärnanläggningen i Bushehr är tänkt att tas i drift om bara några veckor och flera datorer har alltså visat sig vara smittade av Stuxnet. Trots det ska inte starten av reaktorn vara i fara, säger en av cheferna vid anläggningen till den statliga nyhetsbyrån IRNA. Enligt honom har de centrala systemen klarat sig.

”Nu är det krig”

Datasäkerhetsexperter över hela världen är förbluffade över virusets komplexitet och många spekulerar i att en större organisation eller en stat måste ligga bakom det.

– Om man ser hur mycket tid och pengar som ligger bakom det så inser man att det inte är några hemmahackare. Det är större spelare, sade it-säkerhetsexperten Per Hellqvist till Aftonbladet i går.

Han och många andra experter är mer eller mindre övertygade om att viruset är konstruerat för att slå mot just Iran – en åsikt som den iranska regeringen tycks dela:

– Ett elektroniskt krig mot Iran har inletts, säger Mahmoud Liayi, chef för IT-rådet vid industridepartementet, till Iran Daily enligt BBC.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: