Vinnaren: Bodström

avJens Kärrman

Motvind för S – men här har alliansen inte en chans

1 av 3
Thomas Bodström.

Thomas Bodström (S) är en av oppositionens största tillgångar i valrörelsen.

Han krossar sin motståndare justitieminister Beatrice Ask (M).

Det visar Aftonbladet/United Minds senaste mätning.

Fredrik Reinfeldt slår Mona Sahlin i alla tänkbara förtroendemätningar. Thomas Östros har ingen chans mot Anders Borg.

Men en företrädare för de rödgröna spöar sin motståndare: Thomas Bodström. Enligt Aftonbladet/United Minds undersökning vill 41,3 procent av väljarna att Thomas Bodström blir justitieminister efter valet. Bara 20,4 procent av de tillfrågade föredrar den nuvarande justitieministern Beatrice Ask.

Historiskt

– Historiskt är rättspolitik ett område där Moderaterna har ett större förtroende än S. Att Socialdemokraternas rättspolitiske talesman har ett så pass mycket större förtroende är historiskt anmärkningsvärt, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Thomas Bodström tror att ett av skälen till att han är mer populär än Beatrice Ask är att hon inte är jurist.

– Vår politik bygger mycket på att vara hård mot de hårda och mjuk mot de mjuka och det tror jag har betydelse. Vi har gjort väldigt mycket mot organiserad brottslighet samtidigt som vi inte tycker att man ska jaga 8–9-åringar i skolan. Och det tror jag att vi har ett ganska brett stöd för, säger Thomas Bodström.

”Vill uträtta något”

Beatrice Ask säger att alliansens rättspolitik har ett starkt stöd bland väljarna.

– När man mätte vår rättspolitik mot de rödgrönas var det ingen tvekan om att de flesta föredrog vår. Jag är inte inne i politiken för att bli populär själv utan för att uträtta något.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010