Nyheter

Kraftigt höjda priser på receptfritt

NYHETER

Vissa höjdes med 20 procent

Mellan januari och oktober 2009 höjdes priserna på många receptfria läkemedel kraftigt. Eftersom Apoteket inte ändrat marginalerna så betyder det att det är läkemedelsbolagen som höjt priserna.

I november förra året avreglerades försäljningen av receptfria läkemedel. Då fick över 3 000 svenska butikern tillstånd att sälja bland annat huvudvärkstabletter, nässprej och hostmedicin.

Samtidigt höjdes priserna på de mest populära receptfira läkemedlen, visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort. Av de 50 mest sålda receptfria läkemedlen höjdes priserna på ett 30-tal mellan januari och oktober.

Granskningen visar att den genomsnittliga prishöjningen var drygt 11 procent. På sex produkter höjdes priset med över 20 procent.

Priset på hostmedicinen Theracough fick den största höjningen med nästan 50 procent medan det enda preparatet på listan som sjönk i pris var magsårs-medicinen Omeprazol.

Apotekets varumärkesdirektör Eva Fernvall säger att hon tror att industrin passade på att höja innan avregleringen gjorde att butiker och bensinstationer från den 1 november fick rätt att börja sälja receptfria medel. Ökad konkurrens skulle kunna leda till ökad prispress.

– Jag tror att industrin passade på för den visste att det skulle bli tuffare tider, säger hon till Dagens Nyheter.

TT
Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter