Europas sista diktator putsar på fasaden

Lukasjenko har inga planer på att lämna makten

Alexander Lukasjenko kommer att vara Europas sista diktator även efter söndagens val.

I motsats till tidigare försöker hans putsa på fasaden och framstå som mer demokratisk.

Mindre av batonger men lika många röster är hans mål.

Det har tagit tid men till slut har hockeyfanatikern Lukasjenko tagit intryck av den internationella opinionen och den interna oppositionen. Inte för att han har några planer på att lämna ifrån sig makten. Däremot har han upptäckt att för mycket våld och öppet förtryck är ett större hot mot hans maktställning än om han utåt försöker framstå som mer öppen och medgörlig.

Därför känner sig utländska journalister för första gången välkomna att bevaka ett val i Vitryssland. Därför kunde oppositionen häromkvällen samlas på Oktoberpalatsets Torg i huvudstaden Minsk utan att batongslag landade mot deras kroppar.

Mindre öppet förtrycket

Efter 16 år vid makten har Lukasjenko begripit att ju mindre öppet förtrycket är desto bättre blir bilden av Vitryssland utomlands och desto mindre trycket från EU att genomföra reformer.

För den skull har Lukasjenko inga planer på att acceptera en förlust i valet. För att kunna kontrollera valresultatet har han beordrat förhandsröstning under fem dagar. Under denna tid har de internationella valobservatörerna ingen konstant uppsikt över valurnor och valsedlar. Lukasjenko kan se till att vinna med en lagom stor marginal. Det sägs att han vill ha åtminstone två tredjedelar av rösterna. Ingen diktator som låter sig längre väljas med 99 procent av rösterna. Då blir fusket alldeles för uppenbart.

Vid sidan av möjligheten att fuska har Lukasjenko en rad andra trumfkort på handen. Statligt anställda som röstar "fel" riskerar att få sparken. Studenter som inte röstar kan kastas ut från universiteten.

Splittrad opposition

Att han kunnat hålla sig kvar vid makten så länge beror delvis på att landets får billig olja och gas från Ryssland. Därför är inte ekonomin i totalt sönderfall. Han rider också på invånarnas långvariga vana vid diktatur efter åren som en del av Sovjetunionen.

Lukasjenkos omval underlättas också av att oppositionen är väldigt splittrad. Hela nio kandidater ställer upp mot honom.

All ny fernissa kan ändå inte dölja sanningen att Lukasjenko fortfarande är en diktator.

avWolfgang Hansson