Jessica, 16, hemma efter rekordresan

NYHETER

Blev den yngsta någonsin som ensam seglat jorden runt

Jessica Watson, 16, hade en plan.

Att med sin sin klarrosa segelbåt bli den yngsta som någonsin seglat runt jorden.

I dag – efter sju ensamma månader till havs – anlöpte båten hamnen i Sydney.

Men hennes otroliga resa räknas inte som rekord.

Tidigt i morse svensk tid seglade Jessica Watson in sin klarrosa segelbåt, Ella's Pink Lady, i Sydney hamn, i hemlandet Australien. Hon möttes upp av ett hundratal motorbåtar och segelbåtar som hyllade henne den sista lilla biten av den fantastiska resan.

När hon klev i land möttes hon öronbedövande jubel och hade därmed avverkat 38 000 kilometer runt jorden på sju månader. Det gör henne till den yngsta personen någonsin som ensam har seglat jorden runt.

"Konstigt att gå i land"

– Det kommer kännas väldigt konstigt att gå i land och se båten från en annan vinkel, säger hon i en första intervju med australiska Channel 10.

Men något officiellt rekord kommer hon inte att få. Det beslutande organet, World Sailing Speed Record Council, godkänner inte resan eftersom Jessica är under 18.

Men det är ingen större förslut för Jessica. Den nuvarande rekordhållaren, brittiska Mike Perham, meddelar att han avsäger sig rekordet till Jessicas fördel.

"Uppfyllt en dröm"

– Jag är så lycklig. Men jag ser mig inte som en hjälte, jag är en vanlig tjej som kämpat för att uppfylla en dröm, sa Jessica på en presskonferens efter att ha stigit i land.

I dag väntas ett stort välkomstparty där bland andra den australiska premiärministern Kevin Rudd kommer att fira Jessica.

16-åringens resa har väckt stor uppmärksamhet världen över. Andra mer erfarna seglare har kritiserat både hennes föräldrar och sponsorer för de släppte iväg henne.

I Nederländerna tog myndigheterna över förmyndarskapet för en 13-årig flicka för att hindra henne från att ge sig ut på en liknande seglats.