Nyheter

Ahlin förnekar att han sökt stöd av USA

NYHETER

"Jag är inte så dum"

I en rapport från den amerikanska ambassaden i Stockholm till Washington hävdas att Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin skulle ha bett om amerikansk hjälp för att öka opinionsstödet för den svenska insatsen i Aghanistan.

Men Ahlin förnekar att han skulle ha framfört någon begäran om hjälp med att få hit en afghansk minister.

– Det faller på sin egen orimlighet. Det fungerar inte så. Jag är inte så dum att jag tror att en amerikansk ambassad kan få hit en afghansk minister, säger han till TT.

Ahlin berättar att han innan mötet varit i USA och blivit upprörd över hur amerikansk media hela tiden talade om hur USA skulle vinna kriget i Afghanistan, i stället för hur afghanerna ska göra det.

– Jag var fruktansvärt trött på att höra amerikaner, britter och svenskar berätta varför vi ska vara i Afghanistan. Det är bättre om afghanerna gör det själva, säger han.

En dryg månad efter mötet, den 26 och 27 februari kom den afghanske utrikesministern Rangin Dadfar Spanta till Sverige. I Stockholm träffade han först utrikesminister Carl Bildt. Han besökte också afghaner bosatta i Sverige, träffade riksdagens utrikesutskott, talade på ett seminarium och åt till sist middag med de nordiska utrikes- och försvarspolitiska statssekreterarna.

Ahlin tror att man på den amerikanska ambassaden redan vid mötet visste att den afghanske ministern var på väg till Sverige och att man i rapporten till Washington passade på att försöka framhäva sin egen betydelse.

TT

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter