Hunden räddade mamma och son

Foto: TOR LARSSON/Västerbottens Folkblad
HJÄLTE  När köket fattade eld hämtade Nova, en 3,5 årig golden retreiver, sin matte Emma Arvidsson och hennes nio månader gamla son Albin. Mikael Wennstig, pappa till Albin, är glad över Novas hjälteinsats.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

När spisen i villan i västerbottniska Rusksele började brinna var 3,5-åringen snabb som blixten.

Hon öppnade själv ytterdörren och sprang sedan tillbaka in i röken in och hämtade Emma Arvidsson och Emmas nio månader gamla son Albin.

Räddaren i nöden – var en hund.

När lille Albins blöja behövde bytas i går morse la Emma Arvidsson hastigt skötväskan ifrån sig. Den hamnade på spisen.

Hon tog med sin niomånaders bebis in i badrummet.

– Antingen så var det någon kortslutning på spisen eller så råkade jag komma åt något reglage. När jag bytte blöja hörde jag brandlarmet tjuta. Jag tittade ut och såg hur det redan brann i köket, säger Emma Arvidsson.

”Blankt i huvudet”

Hon virade in sitt barn i en filt och stängde in honom på kontoret för att hålla honom borta från röken. Lyfte luren och ringde 112.

– När jag hade lagt på gick jag in för att hämta honom så att vi skulle gå ut. När jag kom tillbaka till köket var det helt tjockt med rök. Man såg ingenting. Vi har bott i huset sedan förra sommaren och det blev helt plötsligt blankt i huvudet, jag förstod inte hur vi skulle ta oss ut. Det är öppen planlösning i huset och jag visste inte var dörren fanns, säger hon.

Plötsligt kände Emma Arvidsson hur det ryckte i filten. Familjens hund, golden retrievern Nova, stod och drog i andra änden.

– Hon bet tag i Albins filt och drog oss åt ett håll, så jag följde henne.

Dörren öppen

Hunden ledde sin matte raka vägen till ytterdörren. När de kom fram till den stod den öppen.

– Det var ingen annan i närheten och dörren hade varit stängd. Hon har alltså hoppat upp och lyckats öppna dörren och sedan sprungit in igen för att hämta oss. Det är helt otroligt, säger Emma Arvidsson.

Hon säger att Nova alltid varit beskyddande.

– Hon är väldigt klok. Vi säger det, att hon aldrig riktigt var valp, utan det var som att hon var vuxen på en gång. Och sedan jag blev gravid har hon blivit ännu mer beskyddande. När jag hade Albin i magen så låg hon alltid precis under magen. Och sedan han föddes så är hon där han är. Ligger han i vagnen utanför huset och sover så vilar hon på marken bredvid, säger Emma Arvidsson.

Dentastix-party

Brandkåren var snabbt på plats och lyckades rädda huset. Mor och son fick föras till sjukhus för att kontrollera att röken inte skadat deras lungor. I dag är det Novas tur att göra samma sak.

– Min sambo ska ta med henne till veterinären och kolla att det inte är någon fara med henne. Hon tillbringade mest tid inne i röken av oss alla.

Sedan, ja då blir det fest i Rusksele.

– Vi försöker komma på något bra sätt att belöna henne. Vi ska börja med att köpa en massa Dentastix. Det tycker hon om.