De hetaste S-kandidaterna

Under söndagen meddelade Mona Sahlin sin avgång.

Men vem kan efterträda henne?

Här är de hetaste kandidaterna.

Thomas Östros

Ålder: 45.

Familj: Hustrun Susanne, barnen Sara, Anton och Hanna.

Karriär: Är idag riksdagsledamot, vice ordförande i Finansutskottet och ledamot i Krigsdelegationen. Thomas Östros var statsråd mellan 1996 och 2006. Biträdande finansminister 1996–1998, utbildningsminister 1998–2004 och näringsminister 2004–2006. Han blev riksdagsledamot 1994 efter att ha varit aktiv i kommunpolitiken. Östros var ett av de namn som nämndes som möjlig efterträdare till tidigare S-ledaren Göran Persson.

Bakgrund: Föddes i Malmberget i Norrbottens län, är nationalekonom (filosofie licentiat).

Kuriosa: Gillar hockey och matlagning, lagar gärna italienskt.

Sociala medier: Finns på Facebook.

Lena Mellins kommentar:

Talar för att han ska ta över: Sitter i partiets ledning och är någorlunda känd.

Mot: Han har varit med för länge. Han kan inte ge sossarna ett lyft.

Falang: Höger.

Jytte Guteland

Ålder: 31 år.

Karriär: Är förbundsordförande i i SSU sedan 8 augusti 2007 då hon efterträdde Anna Sjödin. Tidigare ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Kommunfullmäktige i Solna kommun och politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Bakgrund: Född i Huddinge. Har studerat internationell ekonomi vid Södertörns högskola. Blev medlem i SSU för dryt tio år sedan, eftersom "det var det enda partiet som både ville ge alla jämlika förutsättningar för alla unga och hade de smartaste idéerna kring hur det skulle gå till".

Kuriosa: Gillar längdskidor, orientering och hjortronsylt. Ser gärna serier som ”På spaning i New York” och ”Twin Peaks”. Beundrar Meryl Streep, Noomi Rapace och Marit Bergman. Är djurvän.

Sociala medier: Har sin egen blogg Jytteguteland, Finns på Twitter. Finns på Facebook.

Lena Mellins kommentar:

För: Hon tillhör inte den nuvarande ledningen.

Mot: Inte tillräcklig bredd för att bli partiledare.

Falang: Höger.

Ibrahim Baylan

Ålder: 38 år.

Familj: Fru och två barn.

Karriär: Är sedan 2009 partisekreterare för Socialdemokraterna, sedan 2006 riksdagsledamot. Statsråd 2004 till 2006. Från år 2000 till 2004 var han ombudsman i HTF, numera Unionen. 1993-99 ägnade han sig åt studier och uppdrag i studentkår och SSU.

Bakgrund: Född 1972 i en by i sydöstra Turkiet. Uppvuxen i Norsborg och Umeå.

Kuriosa: Gillar fotboll. Gifte sig den 13 juni 2006 med Flickvännen Anna Nilsson och det var Göran Persson som vigde dem. Ibrahim kom som tioåring till Sverige och hade ett medfött hjärtfel. Han har tidigare berättat om hur hans bröstkorg sågades upp vid en av flera operationer han genomgick i Sverige. Ibrahim jobbade under åren 1988 till 1994 som restaurangbiträde på Åhléns city i Stockholm.

Sociala medier: Finns på Facebook.

Lena Mellins kommentar:

För: Han har en bra plattform som partisekreterare.

Mot: Ifrågasatt av många. De tycker att han gjort ett dåligt jobb.

Falang: Högerflank.

Veronica Palm

Ålder: 37 år.

Familj: Gift med Roger Mogert (S). De har tillsammans barnen Moa och Alva.

Karriär: Riksdagsledamot sedan 2002. Ordförande i Stockholms arbetarekommun sedan 2009. Sedan riksdagsvalet 2010 är hon vice ordförande för Skatteutskottet. Socialförsäkringspolitisk talesman sedan 2008. Var vice ordförande för Socialförsäkringsutskottet 2008-2010 och ledamot av Utrikesutskottet 2002-2008. Tidigare ledamot av EU-parlamentet och ombudsman Unga Örnar. Hon har även varit ledamot (2006-2007) och förste vice ordförande (2007-2008) för Riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen samt är ledamot av Krigsdelegationen sedan 2008.

Bakgrund: Är uppvuxen i Linköping. Tog studenten 1991 och har läst samhällsvetenskap vid en folkhögskola samt kvinnovetenskap vid Linköpings universitet. Har varit anställd vid Finansdepartementet i Stockholm samt vid LO i Linköping.

Kuriosa: Har tidigare arbetat som barnskötare. Beskriver sig själv som idealist, tålamodslös och påhittig. "När jag vill koppla av går jag till parkleken med barnen, ser på film eller läser, har också som småbarnsförälder lärt mig att uppskatta charterresor". Hennes politiska hjärtefrågor är barns uppväxtvillkor och rättigheter, jämställdhet i hela världen och mänskliga rättigheter.

Sociala medier: Har bloggen Veronica Palm: Om frihet & jämlikhet . Finns på Twitter.

Lena Mellins kommentar:

För: En uppåtgående stjärna.

Mot: Lite i klämkäckaste laget. Hon har inte så stor uppbackning inom partiet.

Falang: Vänster.

Stefan Stern

Ålder: 40.

Familj: Sambo med Maria Danielsson som tidigare var politiskt sakkunnig hos förre S-ledaren Göran Persson.

Karriär: Är både biträdande partisekreterare samt gruppsekreterare. Statssekreterare hos Mona Sahlin på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet november 2004 till oktober 2006. 1999 blev han informationschef på Näringsdepartementet där Sahlin var biträdande minister. 1994 blev han pressekreterare hos dåvarande socialminister Ingela Thalén.

Bakgrund: Var aktiv inom SSU och har känt Mona Sahlin sedan han var förste ombudsman för SSU Stockholm i början av 1990-talet. Har pekats ut som socialdemokraternas osynlige strateg.

Kuriosa: Han sägs vara omvittnat ordningsam och systematisk. "Han älskar dataprogrammet Excel", har en socialdemokrat sagt till Aftonbladet.

Sociala medier: Nej.

Lena Mellins kommentar:

För: Nästan ingenting. Jag tror inte ens han vill bli partiledare.

Mot: En Machiavelli som opererar i kulisserna. Illa omtyckt.

Falang: Högerflanken.

Morgan Johansson

Ålder: 40 år.

Familj: Sambon Anna Trulsson och två barn.

Karriär: Riksdagsledamot, ordförande i Justitieutskottet, ledamot i Krigsdelegationen och suppleant i Europarådets svenska delegation. Folkhälso- och socialminister 2002 till 2006 Vikarierande statssekreterare hos Britta Lejon 2000.

Bakgrund: Har jobbat som journalist och ledarskribent på Arbetet. Är utbildad statsvetare i Lund.

Kuriosa: Är född i Höganäs. Han säger själv att hans politiska intresse började när han som 14-åring "läste om förtryckets Sydafrika och Nelson Mandelas kamp för frihet. Det var de stora politiska frågorna som fick mig engagerad. Och så är det än". Har skrivit en bok om Persson tillsammans med riksdagsledamoten Annika Nilsson, ”Tankar och tal” år 2000. Pekades tidigare ut som möjlig efterträdare till förre S-ledaren Göran Persson.

Sociala medier: Har bloggen Morgan Johansson – Frihet och jämlikhet. Finns på Facebook.

Lena Mellins kommentar:

För: Ganska bra position, ordförande i justitieutskottet, välkänd. Ingår i kriskommissionen.

Mot: Inte särskilt karismatisk och han är väldigt vänster så han kan inte samla tillräckligt stöd.

Falang: Vänster.

Thomas Bodström

Ålder: 48 år.

Familj: Hustrun Helén och barnen Olof, Ture, Maria, Mattias.

Karriär: Har just nu lämnat sin plats i riksdagen och befinner sig i USA med sin familj. Bodström hoppas få komma tillbaka till sin politiska karriär utanför riksdagen när han 2011 kommer tillbaka till Sverige. Var justitieminister 2000 till 2006. Hösten 2007 startade han advokatbyrån Bodström & Borgström (tillsammans med Claes Borgström och jobbade som brottmålsadvokat jämte sin post som riksdagsledamot.

Bakgrund: Han är född i Uppsala och son till före detta utrikesministern Lennart Bodström. Var med och startade upp Stockholms advokatbyrå 1996 där han arbetade fram till 2000. Har suttit i styrelsen för Svenska Unicef, Advokatsamfundet och Advokater utan gränser.

Kuriosa: Har varit allsvensk fotbollspelare i AIK 1987 till 1989. Har bland annat skrivit kriminal-trilogin "Rymmaren", "Idealisten" och "Lobbyisten". Han läser själv gärna svenska deckarförfattare som Liza Marklund och Henning Mankell.

Sociala medier: Har bloggen Bodströmsamhället.

Lena Mellins kommentar:

För: Ett energiknippe. Han är känd och många människor gillar honom.

Mot: Han har lämnat riksdagen och han har inga politiska uppdrag. Inte så stort nätverk. Mer populär än respekterad.

Falang: Höger.

Håkan Juholt

Ålder: 48 år.

Familj: Sönerna Anton och Viktor.

Karriär: Är riksdagsledamot sedan 1994. Biträdande partisekreterare 2004 till 2008, särskilt ansvarig för informations- och studieverksamheten. Tidigare ordförande i försvarsberedningen, ledamot i försvarsutskottet, suppleant i styrelsen för riksdagens interparlamentariska grupp Ordförande i Kalmar läns partidistrikt

Bakgrund: Ordförande på 1980-talet för SSU i Kalmar.

Kuriosa: Säger att musik är en viktig källa för inspiration. Helst lyssnar han på Elvis Presley, Johnny Cash, Bob Dylan, Leonard Cohen, Ulf Lundell, Frank Sinatra och Bruce Springsteen. "De är husgudar som jag försöker lyssna till varje dag", säger han. Uppger att han gärna driver gärna frågor i riksdagen som handlar om barns villkor, glesbygdens utveckling, maten vi äter och hur rättvisan ska kunna öka.

Sociala medier: Finns på Facebook.

Lena Mellins kommentar:

För: Allmänt omtyckt, ganska frispråkig och står vid sitt ord. Sitter i partistyrelsen.

Mot: Misslyckades med att bli partisekreterare för några år sedan. Då kommer han aldrig bli partiledare heller.

Falang: Vänster.

Sven-Erik Österberg

Ålder: 55 år.

Familj: Frun Ann-Marie Österberg samt tre barn i vuxen ålder.

Karriär: Riksdagsledamot sedan 1994. Är arbetsmarknadspolitisk talesperson, vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, suppleant i EU-nämnden, ledamot i Krigsdelegationen. Är också ordförande för partiet i Västmanland sedan 1995.

Bakgrund: Gick treårigt gymnasium, har arbetat som lantarbetare och skogsarbetare för Domänverket 1975 till 84. Har varit ombudsman i Skogsarbetarförbundet. Var kommunalråd i Skinnskatteberg 1991 till 1994.

Kuriosa: Ögonstenarna i hunden Zigge samt barnbarnet. Favoritfilmen är "Dansar med vargar" och han ser också gärna en Bond-film när han vill koppla av. Gillar att lyssna på musik, Sylvia Vrethammar är en favoritartist men han är också ett fan av Eskilstuna-bandet Kent. Läser gärna böcker av Henning Mankell, Åsa Larsson och Mari Jungstedt. En gammal favorit är Hemsöborna av August Strindberg. Semestrar gärna i husvagn.

Sociala medier: Finns på Facebook. har bloggen Sven-Eriks(s) åsikter – Allt på ett ställe vid rätt tillfälle. Den är dock inte aktivt uppdaterad nu.

Lena Mellins kommentar:

För: Allmänt respekterad, partiets gruppledare i riksdagen. Löser problem och deltar i förhandlingar.

Mot: Sitter i VU och tillhör den nuvarande ledningen. Ingen därifrån borde väljas. De är förbrukade.

Falang: Vänster.

Ilija Batljan

Ålder: 43 år.

Familj: Frun Sanja och tonårsdottern Mia.

Karriär: Hoppade av rollen som kommunalråd i Nynäshamn inför årets val. Nu är han oppositionslandstingsråd i Stockholms län. Har en doktorstitel i socialt arbete och en Fil kand i nationalekonomi.

Bakgrund: Föddes i Montenegro och kom till Sverige som 25-åring, 1993, på grund av kriget i Jugoslavien. Han och Sanja lärde sig svenska genom att läsa grammatikböcker som de lånat på biblioteket samt genom ABF. Kom in på universitet ett år senare och tog examen i nationalekonomi 1996.

Kuriosa: Har blivit utsedd till en av Sveriges sexigaste politiker av sajten nyheter24. "Jag känner mig både hedrad och en smula generad," sa han då. Ilija är väldigt bra på siffror och kan många telefonnummer utantill. Spelar tennis med sin dotter Mia.

Sociala medier: Har Facebook och en blogg vid namn Ilijas vårdforum. Twittrar.

Lena Mellins kommentar:

För: De uppdrag han har haft har han skött väldigt bra. Han har en märklig förmåga att inge hopp och det kan inte politiken få för mycket av.

Mot: Han var inte med i SSU när han var ung. Han har inte det nödvändiga nätverket. Han har en brytning som gör att han kan vara svår att förstå.

Falang: Höger.

Lena Mellins bubblare. Luciano Astudillo.

Mikael Damberg

Ålder: 39.

Karriär: Är riksdagsledamot, vice ordförande i Utbildningsutskottet, ledamot i kriskommissionen och ordförande i partidistriktet för Stockholms län.

Bakgrund: Föddes i Solna. Hans föräldrar Nils-Gösta och Riita-Lisa Damberg var också aktiva inom partiet. Pappan var bland annat kassör. Mikael Damberg gick med i SSU på 1980-talet. Han var också ordförande i ungdomsförbundet mellan 1999 och 2002. Han sitter i riksdagen sedan 2002.

Sociala medier: Finns på Twitter, Facebook och har en egen blogg.

Falang: Höger.

Margot Wallström

Ålder: 56

Karriär: I februari i år utnämnde FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon Wallström till representant för att bevaka kvinnors situation i krig och andra konflikter.

Bakgrund: Föddes 1954 i Kåge i Skellefteå kommun. Engagerade sig i SSU under 1970-talet. 1979 valdes hon in i riksdagen och satt i församlingen under stora delar av 1980-talet. Under 1990-talet var hon kulturminister (1994-1996) och socialminister (1996-1998). Hon avgick 1998 efter en konflikt med Göran Persson. Men året därpå valdes hon till EU-kommissionär, och blev kvar inom kommissionen till februari i år.

Sociala medier: Facebook. Har haft en blogg på EU-kommissionens hemsida.

Falang: Höger.

Publisert: