Dockan Ripley får skjuts till ISS

Foto: Space X/AP/TT
Ripley är redo, enligt denna bild från Elon Musk, vd för raketföretaget Space X. Dockan är döpt efter hjältinnan i Alien-filmerna.

avTT

NYHETER

Nu ska Alien-hjältinnan Ripley upp till Internationella rymdstationen (ISS). Hon är visserligen bara en docka, men ska innebära en nystart för USA:s bemannade rymdfärder.

– Detta är en mycket viktig händelse i USA:s historia, säger Nasa-chefen Jim Bridenstine till ett medieuppbåd på Cape Canaveral i Florida.

Han uttalar sig med en Falcon-raket i bakgrunden, där "Ripley" sitter uppklädd i rymddräkt inne i sonden Crew Dragon. Klockan 08.49 svensk tid ska Elon Musks företag Space X skicka upp dockan till ISS, en testtur inför återupptagandet av bemannade uppskjutningar senare i år.

Ripley och Starman

– Vi står på tröskeln till att få iväg amerikanska astronauter i amerikanska raketer från amerikansk mark igen, för första gången sedan rymdfärjorna pensionerades 2011, säger Bridenstine.

Musk har twittrat ut en bild på Ripley inne i Dragon. Hon är döpt efter Sigourney Weavers hjältinna i Alien-filmerna, men är samtidigt påfallande lik David Bowie-inspirerade Starman. Det är dockan som Space X i en annan testuppskjutning skickade ut i rymden, sittandes i en Roadster från Musks elbilsmärke Tesla, förra året.

800 miljoner

Medan Starman ska snurra runt i solsystemet i evinnerlig tid blir det bara en kortare utflykt för Ripley. Hon ska vara framme vid ISS på söndag, för att återvända till jorden om en vecka. Går allt bra kan en Crew Dragon med riktiga astronauter i komma i väg så snart som i juli, enligt Nasa.

Under de åtta åren utan rymdfärjor har USA betalat Ryssland upp till ungefär 800 miljoner kronor per resa för att få upp personal till ISS. Nu ska Nasa få bättre valuta för pengarna, enligt Bridenstine. Särskilt som man låter privata företag ta mycket av riskerna. Förutom Space X har även Boeing kontrakt på att utveckla rymdskepp. Boeings Starliner ska också testas senare i vår, är det tänkt.

– Vi är bara en kund, säger Bridenstine.