Eleverna tillbaka på Kronan: ”Vi är rädda”

avOlivia Svenson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

TROLLHÄTTAN. Elva dagar har gått sedan 21-årige Anton Lundin Pettersson gick in på en skola i Trollhättan och mördade ett barn och en elevassistent.

I dag öppnar Kronan igen efter en veckas höstlov – nu med låsta dörrar och vakter utanför entrén.

– Vi är rädda och min dotter är orolig, säger föräldern Shanaza Iovanicz.

Klockan nio i morse öppnades dörrarna till skolan Kronan. Men redan klockan åtta var många föräldrar på plats med sina barn.

Albin Hajrullahu, 13, går i sjuan och såg gärningsmannen i korridoren torsdagen den 22 oktober.

Nu är han osäker på om han vill gå in i lokalerna igen.

– Det känns lite läskigt att vara tillbaka. Man kan inte sluta tänka på det.

Pappa Avni Hajrullahu och mamma Mirlinda Hajrullahu har pratat mycket med sin son under veckan som gått.

– Vi har sagt att det som hände här hade kunnat hända var som helst. Det är jobbigt och det finns en rädsla men vi hoppas att skolan har koll. Vi litar på dem, säger Avni Hajrullahu. 

Alla får en kram

Noor Kadiye, vars systerson Ahmed Hassan, 15, mördades i skolattacken, är mer kritisk.

Hans två döttrar Mona, 7, och Amina, 8, går i ettan och tvåan på Kronan. Nu är de tillbaka på den plats där deras kusin mördades.

– Om ingen förändring sker så vill jag inte att mina barn ska gå här. Jag tycker inte att det känns som en trygg miljö. Vem som helst har kunnat komma in här i skolan. Jag har ansvar för mina barn och deras kusin dog här, säger Noor Kadiye.

Utanför entrén tar skolsköterskan Eva Schmidt emot alla elever med en kram.

– I dag handlar det bara om barnen, säger hon.

Familjerna har fått brev

De schemalagda aktiviteterna börjar först på onsdag. Till dess är det tänkt att eleverna ska samlas i sina klassrum med sina lärare och prata om det som hänt. 

– Några är mer utsatta, de har sett saker bara någon meter ifrån, de har blivit jagade. Andra har inte sett någonting. Många är nervösa för att komma tillbaka, säger Peter Asp som är informationschef i Trollhättans kommun. De har skrivit 400 brev, till alla familjer inför skolstarten.

– Fritidsgården bredvid är öppen för de föräldrar som vill vara i närheten av sina barn den här dagen, säger Peter Asp.

Säkerheten är prioriterad.

– Alla dörrar är låsta, det är bara entrén som är öppen. Vi kommer att ha vakter på plats första veckan för trygghetens skull och sen får vi se.

Mats Wiking är ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan och han säger att alla är förberedda på en jobbig tid framöver.

– Det finns många reaktioner från oroliga föräldrar och vi försöker säkra upp med personal. Vi vill vara på plats så att folk kan snacka med oss. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM