Fetma väntas explodera i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MALIN RUDBLOM / TT
Sverige är ett av de länder där fetman ökar snabbast.

NYHETER

Sverige är på väg mot en fet chock.

År 2030 kommer mer än var fjärde man vara tjock, larmar Världshälsoorganisationen WHO.

Experterna: Så blir du av med bukfetman

26 procent av de svenska männen kommer vara feta om 15 år, alltså ha ett kroppsmasseindex över 30. Jämfört med 14 procent år 2010 är det nästan en fördubbling.

Bland kvinnor kommer förekomsten av fetma att öka från 12 procent (2010) till 22 procent år 2030.

Det visar den WHO-rapport som presenteras på ett möte i Prag, ECO 2015 (European Congress on Obesity), på onsdagen.

"Överviktig framtid"

Världshälsoorganisationen varnar för att vi är på väg mot en hälsokris av "ofantliga" proportioner.

– Den ger en dyster bild av en överviktig framtid för många länder i Europa, om inte åtgärder vidtas, säger doktor Joao Breda, som presenterade rapporten på mötet.

LÄS MER: Länderna som blir tjockast i Europa

89 procent överviktiga

Trots prognosen om en kraftig ökning ligger Sverige förhållandevis bra till jämfört med många andra europeiska länder, enligt rapporen. Exempelvis förutspås 89 procent av männen i Irland och 77 procent av männen i Grekland vara överviktiga eller feta år 2030.

"Det finns ingen magisk formel för att hantera den här epidemin, men regeringar måste göra mer för att hejda marknadsföring av ohälsosam mat, och göra hälsosam mat billigare”, kommenterar läkaren Laura Webber vid UK Health Forum, som genomfört undersökningen som prognosen baseras på.

Hälften redan överviktiga

Sverige är ett av de länder där fetman nu ökar som snabbast. 49 procent av befolkningen lider redan av fetma eller övervikt, enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2014.

35 procent räknas som överviktiga och riskerar att på sikt utveckla fetma, om ingenting görs för att motverka den negativa trenden.

– Åtgärder som vidtas i dag kan förhindra att dessa förutsägelser blir verklighet och i vissa europeiska länder har trenden redan mattats av tack vare förebyggande åtgärder, till exempel när det gäller barnfetma, säger Joao Breda.

Fotnot: Definitionen för fetma är ett kroppsmasseindex, BMI, på över 30. Det gäller till exempel en vuxen person som är 180 centimeter lång och väger över 98 kilo. Personer med ett BMI på 25-29.9 anses överviktiga, enligt Folkhälsomyndigheten.

Experterna: Så blir du av med bukfetman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN