SVERIGE TYCKER: Ny toppnotering för SD

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Jimmie Åkesson i Almedalen 2014.

Ännu en toppnotering för Sverigedemokraterna i Aftonbladet/Sverige tycker.

I juni noteras partiet för sin högsta siffra någonsin – 17,9 procent.

– Efter decemberöverenskommelsen ser många väljare SD som det enda oppositionspartiet, säger Karin Nelsson, analyschef på Sverige tycker.

I morgon inleds Almedalsveckan på Gotland. Den senaste väljarbarometern för juni visar att flera av landets riksdagspartier är i stort behov av att lyckas under politikerveckan.

I dag är det egentligen bara Sverigedemokraterna som har anledning att jubla.

Jimmie Åkessons parti fortsätter att tåga uppåt i opinionen och har nu gått framåt med fem procentenheter sedan valet i september. Detta trots att SD förföljs av skandaler och nyligen tvingades utesluta en rad kända företrädare, bland annat efter kontakter med rasistiska partier utomlands.

Med nya toppnoteringen 17,9 procent i Aftonbladet/Sverige tycker är det åttonde mätningen i rad som SD ökar.

– Det är glädjande att det går framåt. Vi lyfter frågor som är viktiga för många och allt fler uppfattar oss som det trovärdiga alternativet. Så länge de andra partierna inte tar ansvar för invandringspolitiken kommer vi att fortsätta öka, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

”Missnöje”

Att invandringsfrågan är viktig för SD:s väljare är tydligt i Sverige tyckers undersökningar. Men enligt analyschefen Karin Nelsson är det också många som sympatiserar med partiet som vill ge övriga en knäpp på näsan.

– Ett av de främsta argumenten som väljarna uppger för att rösta på SD, utöver invandringsfrågan, är missnöje. Det handlar väldigt mycket om decemberöverenskommelsen, säger hon.

Men också för Sverigedemokraterna kan det snart börja ta stopp i klättringen uppåt.

Finns ett tak

I Sverige tyckers analyser står det klart att SD:s väljarmax i dag ligger runt 23 procent. Alla partier anses ha ett tak, vilket tas fram genom analyser av sympatisörernas val av näst bästa parti.

– Just nu ser vi att den tillväxt som kan finnas hos Sverigedemokraterna inte är så stor som den varit tidigare. Men det är en siffra som kan ändra sig på några månaders sikt.

Det andra parti som går framåt i juni är Moderaterna, som också är näst mest populärt bland SD-väljarna.

Anna Kinberg Batras parti ökar med en procent till 24,3 och är därmed över sitt resultat från höstens val, men fortfarande mycket långt ifrån Fredrik Reinfeldts rekordsiffra från 2010 på drygt 30 procent.

Andra backar

Övriga allianspartier, KD, C och FP, backar i juni. Det är också största förklaringen till att Alliansen denna månad får se sig slagen av de rödgröna i kampen om att vara största block.

V och MP står i princip stilla i mätningen, medan Socialdemokraterna går försiktigt framåt.

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) tolkar resultatet som att regeringen nu har lyckats skapa stabilitet i politiken, trots ett svårt parlamentariskt läge.

– Vi har en budget på plats och en framåtsyftande socialdemokratisk kongress i ryggen. Vår politik som väljarna röstade för i valet kommer nu att få effekt, säger hon.

Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Publicerad: