Maud Olofsson

"I dag är det uppenbart att min sanning ligger närmast"

Av: 

Anette Holmqvist

Maud Olofsson.

Foto: JERKER IVARSSON

NYHETER

Maud Olofsson anklagades för att ha låtit sig luras av Jan Björklund att sälja ut sitt partis hjärtefråga – kärnkraftsmotståndet.

Nu hävdar den före detta C-ledaren att Vattenfalls besked om att två reaktorer stängs i förtid, ger henne rätt.

– Det var det här jag ville, i dag är det uppenbart att min sanning ligger närmast, säger hon.

När Alliansen 2009 skakade hand på en ny överenskommelse om energin gjorde Folkpartiledaren Jan Björklund och C-ledaren Maud Olofsson skilda tolkningar av vad som beslutats.

Björklund menade att uppgörelsen bäddade för nya kärnkraftverk.

Olofsson framhöll i sin tur att det skulle bli alldeles för dyrt för bolagen, eftersom de statliga subventionerna till kärnkraften skulle slopas. Vilket skulle leda till en avveckling av gamla reaktorer utan att nya skulle byggas.

Överenskommelsen från 2009 utgör fortfarande plattformen för den svenska energipolitiken, men S/MP-regeringen har bjudit in till förnyade samtal över blockgränsen.

"Jag ligger närmare sanningen"

Att Vattenfall i dag meddelade att två av bolagets reaktorer ska avvecklas i förtid, Ringhals 1 och 2, glädjer den förra näringsministern och C-ledaren Maud Olofsson.

Hon har tidigare skrivit om de konflikter som rådde mellan henne och Björklund när energiöverenskommelsen slöts. Bråket dem emellan blossade också upp samma dag som Annie Lööf valdes till Olofssons efterträdare.

Dagens besked, menar Maud Olofsson, visar att hon hade rätt.

– Jag tycker det är uppenbart i dag att jag ligger närmare sanningen, det känns skönt. Jag vet ju att det är lång leveranstid på att ställa om ett energisystem. Men jag var hela tiden övertygad om att det var det här som skulle ske, på ett ungefär i alla fall, säger hon.

Hon menar att det som var avgörande var att de statliga subventionerna till kärnkraften upphörde.

– När man lägger kostnaderna på kärnkraften så kan de inte driva den vidare, särskilt när elpriserna går ner. Jag har inte träffat på någon privat investerare som är beredd att lägga de pengar som krävs. Och jag har frågat, säger Olofsson.

Attackerar MP

Under dagen har det från MP-håll framhållits att det är de grönas strategi för kärnkraften som nu burit frukt.

Men det är en verklighetsbild som Maud Olofsson starkt vänder sig emot:

– Det här sker trots Miljöpartiet, skulle jag säga.

Hon menar att det var Miljöpartiets fel att det aldrig blev någon bred blocköverskridande överenskommelse om energin mellan den dåvarande Alliansregeringen och oppositionen. Detta eftersom hon menar att MP:s krav på ett totaltstopp för kärnkraften gjorde att deras samarbetspartners S och V kände sig tvingade att säga nej.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Maud Olofsson

Miljöpartiet

Jan Björklund

Vattenfall