Så skulle Aladdinasken se ut om svenskarna fick välja

1 av 4

avJill Sjölund

NYHETER

Så här skulle Aladdinasken se ut om svenska folket fick välja.

Var fjärde kastar sig direkt över gräddnougaten – men kräks på den där bruna klumpen som smakar jordgubbskräm.

Att Marabou slängt ut trillingnöten är långt ifrån förlåtet. Den har fortfarande en pallplats.

– Svenska folket borde skapa ett rejält uppror för att få tillbaka den, säger stjärnkonditorn Mattias Ljungberg.

Aftonbladet/Inizio har frågat 1 270 svenskar vilken som är deras favorit i Aladdinasken. Här är svaret – och godiskungen Mattias Ljungbergs omdömen om pralinerna.

Foto: Linda Prieditis

Stjärnkonditorn Mattias Ljungbergs omdömen

1 Gräddnougat: 25 %, 12,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Lite tråkig pralin. Jag är helt klart förvånad över att den är så populär. Pensionärsgodis. Har svårt att se framför mig att tonåringar spolar i sig gräddnougat. Men nougat och grädde är som gjorda för att passa ihop.
 

2 Trillingnöt: 21 %, 10,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Synd att de tog bort den. En riktig klassiker. Svenska folket borde skapa ett rejält uppror för att få tillbaka den.

3 Nöttryffel: 10 %, 5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Jag förstår att den får höga poäng, hasselnöt fungerar alltid. Ett säkert kort i bakverk överhuvudtaget.

4 Körsbär i likör: 9 %, 4,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Den tar jag alltid som tvåa. Körsbär inlagda i sprit är smaskens - vi har det på jobbet och det är alltid svårt gå förbi burken utan att nalla ett körsbär.

5 Romrussin: 5 %, 2,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Helt klart min favorit! Min fru retar mig för det - det är pensionärsgodis. Min pappa gillade romrussin så det är en smak som hängt kvar sedan jag var ung.

6 Höstnougat: 4 %, 2 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Känns krystat. En lite påhittad smak. Jag har svårt att sätta fingret på smaken, men namnet är säljande.

7 Cocos-kola: 4 %, 2 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Hur gott som helst. Den hade varit i topp om jag fått välja. Bra smakkombination. Rostad kokos fungerar alltid bra.

8 Mjuk Toffee: 4 %, 2 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Känns lite som en utfyllnad i asken. Lite tråkig.

9 Pärlnougat: 4 %, 2 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Känns som ett påhittat namn. Intetsägande. Jag kan inte ens minnas vad det här är för smak.

10 Apelsintryffel: 3 %, 1,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Väldigt vintrig smak. Jag är förvånad att inte fler tycker om den. Klassisk smakkombination.

11 Hallonlakrits: 3 %, 1,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Känns nytt, fräscht och modernt. För några år sedan började alla kombinera saker med lakrits. En modern pralin i en gammal ask.

12 Trofénougat (ser likadan ut som Hallonlakrits): 3 %, 1,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Lite tråkigt namn. Intetsägande. Kan vara vilken karaktär som helst på den.

13 Fläderblom (Ser likadan ut som Körsbärs i likör): 2 %, 1 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Jag är personligen inte jätteförtjust i fläder. För ett tag sedan var det en trendsmak, en crowdpleaser. En frisk smak.

14 Likörtryffel: 2 %, 1 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Supergott, en riktig klassiker. Passar min pensionärs­smak. Synd att den bara fick 2 procent.

15 Jordgubbskräm: 1 %, 0,5 stycken per ask

Mattias Ljungberg: Jordgubbskräm låter och smakar barnsligt. Inte oväntat att den hamnat längst ner.

Så gjorde vi

Aftonbladet har byggt om Aladdinasken efter hur gärna svenska folket vill äta de olika pralinerna. Eftersom gräddnougat får 25 procent av rösterna får den 25 procent av platsen i asken och så vidare. Frågan vi ställde till svenska folket var: Vilken är din favorit i Aladdinasken?

ARTIKELN HANDLAR OM

Marabou

Jul