Putin: Trump smart och begåvad

Av: Staffan Lindberg, Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Idag höll Rysslands president Putin sin årliga presskonferens inför 1400 reportrar. Han fick frågor om allt från rysk inrikespolitik till det amerikanska presidentvalet.

– Trump är en smart och begåvad person, ska Putin ha sagt till Interfax efter den drygt tre timmar långa utfrågningen.

För första gången medgav presidenten också rysk militär närvaro i Ukraina.

Donald Trump.
Foto: Mark J. Terrill / AP
Donald Trump.

Klockan tio på torsdagsförmiddagen inledde den ryske presidenten Vladimir Putins en tre timmar och tio minuter lång presskonferens för att summera året som gått.

Långa svar

Det var precis som tidigare år en presskonferens av enorma proportioner. Nästan 1400 journalister var på plats. Bara ett fåtal fick chansen att ställa någon fråga till presidenten.

Första frågan handlade om rysk ekonomi, som plågas av fallande oljepriser och handelssanktioner efter Rysslands annektering av Krim. Putins svar var närmare tio minuter långt.

I sitt tal till Rysslands federala församling den 3 december fokuserade Putin på kriget i Syrien och kampen mot terrorgruppen IS. Under dagens presskonferens var tonen något mildare. Även om Putin än en gång tog upp det spända läget mellan Ryssland och Turkiet efter nedskjutningen av ett ryskt stridsflygplan i november.

– Trodde de att vi skulle ge oss iväg? Vi är inte ett sådant land. Turkarna har bestämt sig för att slicka amerikanerna på ett speciellt ställe, sa Putin.

Fredspris till Blatter

Putins oväntade uttalande om att Sepp Blatter gjort mycket för att utveckla fotbollen och borde få Nobels fredspris väckte också uppmärksamhet.

Under presskonferensen duckade Putin frågor om presidentvalkampanjen i USA.

– Den kandidat det amerikanska folket väljer kommer vi att samarbeta med, sa han.

– Trump är en smart och begåvad person. Hans inrikespolitiska uttalanden och vad han säger för att öka sin popularitet är inte vår sak att värdera, ska Putin ha sagt efter presskonferensen.

Publicerad: