Kan dömas till livstid för mord och terror

NYHETER

Åklagaren kräver lagens hårdaste straff för de åtalade svenskarna

1 av 6

De misstänks ha varit med om att avrätta två fångar i Syrien genom att skära halsen av dem.

Åklagaren vill att de två svenska männen döms till livstids fängelse för mord och terrorbrott.

I dag faller domen, som är den första i sitt slag i Sverige.

Två män står på knä på marken. Deras händer är bakbundna. Runtomkring finns flera maskerade personer. En av dem läser en bön. Därefter kliver en ung man fram och skär halsen av den ena mannen med en kniv. Kort därefter mördas även den andra på samma sätt.

Filmen är inspelad i Syrien. Bilderna som visades upp under rättegången i Göteborgs tingsätt beskrevs av Aftonbladets utsände som ”nästintill outhärdliga”. Enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström bevisar videon att de två åtalade svenskarna hade drivande roller i avrättningen, som ägde rum 2013.

Unikt fall

Männen är 32 respektive 30 år gamla. Den äldre av dem ska ha instruerat bödlarna. Den yngre valde ut mordvapnet, enligt åtalet.

– De har inte hållit i kniven, men i övrigt är de högst delaktiga, sa Agnetha Hildning Qvarnström under rättegången.

Det är första gången som svenskar åtalas för att ha medverkat i Islamiska statens brutala terror i krigets Syrien. Rättegången, som hölls i slutet av november, omgärdades av ett stort säkerhetspådrag.

”Morden det väsentliga”

Agnetha Hildning Qvarnström har yrkat på att de två männen ska dömas till livstids fängelse för mord och terrorbrott, alternativt mord och folkrättsbrott. Det som gör rubriceringen osäker är att gruppen som de åtalade ska ha ingått i inte var terrorklassad när avrättningarna skedde.

Men enligt åklagaren är det sekundärt.

– Det är morden här som är det väsentliga. På mord ska det numera följa livstids fängelse, och här har vi två män som jag menar var delaktiga i mord, sa Hildning Qvarnström efter rättegången.

Oro för rättssäkerheten

Männens advokater har begärt att de ska frias helt. I sin slutplädering betonade 30-åringens ombud Mia Sandros vikten av att rätten inte låter sig påverkas av terrorrädslan i samhället:

– Med den massiva mediarapporteringen när det gäller terrorhot är det extra viktigt att tingsrätten lägger de eventuella tankarna åt sidan bara prövar bevisningen.

32-åringen är rullstolsburen och hjärnskadad efter att ha blivit skjuten i Syrien. Under rättegången hade han därför svårt att svara på frågor. Advokaten Lars Salkola räknar inte med att kunna prata med honom om rättens beslut.

– Det går inte att kommunicera med min klient, säger han till TT.

■ ■ Uppdatering: Männen dömdes till livstids fängelse för terrorbrott. Läs mer här.

ARTIKELN HANDLAR OM