Här är köksprylarna som hamnar under granen i år

avPetter J Larsson

Publicerad:
1 av 3
OBH Nordica Smoothie Twister.

Råsaftcentrifugen var årets julklapp 2013.

I år är det smoothiemixerns tur.

– Den har exploderat i popularitet det senaste året, säger Patrik Pettersson på Prisjakt, som tittat på julhandelns kökstrender.

Smoothiemixern är den hetaste köksjulklappen i år. Det har Patrik Pettersson på prisjämförelsesajten Prisjakt räknat ut genom att titta på julhandelns klicktrender.

– Det är kanske den som seglat upp starkast. En ny produktgrupp som i princip har exploderat i popularitet under det senaste året, säger han.

– Det är helt enkelt som en vanlig blender, som funnits jättelänge, men istället för att göra det i en vanlig kanna och hälla över det i en mugg så mixar man det direkt i muggen som man då kan stoppa ner i väskan och ta med sig.

Patrik Pettersson menar att den nya mixerns popularitet kommer ur en större juice- och smoothietrend som pågått i flera år.

– Den ser inte ut att avta. Det öppnar ju smoothie- och juicebarer i varenda galleria och gym, och har gjort det i ett par år nu. Och det i sin tur hänger väl ihop med den större hälso- och träningstrend som också pågår, säger han.

– Det finns några stycken olika mixers och de kostar från ett par hundralappar till kanske fyra hundralappar. Alla är små i storlek och jag antar att det är det som skulle kunna göra dem till populära julklappar också. Råsaftcentrifugen krävde ju en del plats.

Den mixer som det klickas absolut mest på på Prisjakt heter OBH Nordica Smoothie Twister.

– Det är väl en kombination av ett känt märke och av ett hyfsat lågt pris, säger Patrik Pettersson.

Även den gamla klassikern köksmaskinen är het i år.

– Den mest populära på Prisjakt, KitchenAid, som varit het under en längre tid, finns det fortfarande ett jättestort intresse för. Folk klickar som galningar och den marknadsförs i flera butiker, säger han.

Prislappen kan variera mellan omkring fyra tusen till uppemot nio. Patrik varnar för att köpa köksmaskinen i fel butik.

– Problemet är att den är så snygg att den kan säljas i designbutiker och just i de butikerna har man kanske då en lite högre prislapp eftersom folk som är intresserade av design har mer i plånboken.

När Prisjakt tittade på leksaker så visade sig produkter i trä vara hett i julhandeln – eftersom många svenskar börjat plastbanta. Och samma trend syns bland köksredskapen. Där är intresset stort för produkter som bamburedskap och matlådor i glas.

– Alltfler får upp ögonen för att plast generellt, men framförallt när det värms upp, inte är det mest hälsosamma. Det har väl pågått ett tag i lunchrummen på arbetsplatserna att folk säger till varandra om man ser någon som värmer mat i plastlådan istället för på sin tallrik, säger Patrik Pettersson.

–  Och då har man som tillverkare tagit detta ett steg längre och gjort en matlåda som går att värma upp utan att vara orolig för gifterna – av till exempel glas. Det är snyggt, det håller länge, är lätt att diska, lite tyngre att bära runt på, men väldigt praktiskt.

I Patrik Petterssons sammanställning, som baserats på vad det klickas på och vad de andra butikerna satsar på, visar sig även designgrytor ligga i topp.

– Det hänger ihop med en större kökstrend där köket är, och länge har varit, en statussymbol för många personer. Man ska inte bara ha en snygg spis och ett flashigt kylskåp utan man ska ha något snyggt att laga sin mat i, säger han.

– Att sätta på en sådan här riktig gjutjärnsgryta eller lergryta på spisen gör intryck på folk om man bjuder på middag.

Prisjakt listar de fem hetaste köksprylarna i julhandeln

Smoothiemixer

Populärast: OBH Nordica Smoothie Twister

Patriks kommentar:

– Det hänger ihop med en större hälsotrend, en juice- och smoothietrend och en käka-frukost-på-språng-trend där folk byter ut sin frukost mot mer nyttiga och varierande alternativ.

Matlåda av glas

Patriks kommentar:

– Det ingår i den här plastbantartrenden. Alltfler får upp ögonen för att plast generellt, men framförallt att värma upp plast, inte är det mest hälsosamma. – Åhléns har flera olika, det finns att köpa på Ica, det finns på Ikea, Lagerhaus och alla ställen där man köper köksprylar.

Bamburedskap

Patriks kommentar:

– Det handlar om bamburedskap i alla former. Slevar, skärbrädor, stekspadar och en massa barnprodukter som muggar och tallrikar, som är tillverkade av bambu.

– Men när man köper bambu ska man tänka på att allt som är gjort av bambu inte är helt giftfritt. All behandling kan ju innehålla gifter, så man får kolla lite på hur de är behandlade.

Köksmaskin

Populärast: KitchenAid Artisan Stand Mixer

Patriks kommentar:

– Det är väl ett par år sedan som surdeg blev jättepopulärt och man hör inte lika många som pratar om surdeg längre, men baktrenden består i stort.

– Det är just den här gruppen av lite mer påkostade, väldesignade och robusta maskiner som klarar en ganska stor degklump som verkar vara det som går bäst. Köper man en sådan så kan man i princip förvänta sig att den håller i en livstid.

– Så ger man en sådan till en familjemedlem så kan man förvänta sig nybakat i decennier framöver.

Snygga grytor

Populärast: Le Creuset Gjutjärnsgryta

Patriks kommentar:

– Det hänger ihop med en större kökstrend där köket är, och länge har varit, en statussymbol för många personer. Man ska inte bara ha en snygg spis och ett flashigt kylskåp utan man ska ha något snyggt att laga sin mat i.

– Och det är det franska märket Le Creuset, som har hur många år som helst på nacken, som är populärast på Prisjakt och i designbutiker. Det tyder väl på att det är det där övre prissegmentet på väldesignade produkter som folk är gladast för att ge bort eller få.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2015

Jul

Julhandeln