Knuffade ner sin familj för klippa - åtalas

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 17

Han dödade sin fru och deras gemensamma nio månader gamla dotter.

30-åringen erkänner dådet – och hävdar att han drevs av tvångstankar, uppger Expressen.         

I dag åtalas mannen för dubbelmordet i Dalby stenbrott.

Det var sent på kvällen den 9 december förra året. De höga klippväggarna, som ledde ner till det svarta vattnet i Dalby stenbrott, var knappt skönjbara i månljuset.

Av någon anledning befann sig den 30-årige mannen där, i sällskap med sin 34-åriga fru och parets nio månader gamla bebis.

Larmade 112

Klockan är 22.53 när mannen ringer 112 från sin mobiltelefon.

Han berättar att en olycka skett, att hans fru och barn fallit för klipporna.

När ambulans och räddningstjänst kommer fram är det för sent - deras liv står inte att rädda.

Polisen fattar tidigt misstankar mot mannen - tiden, platsen och mannens beteende får dem att ana oråd, och han grips och anhålls morgonen därpå - misstänkt för mord.

Efter att inledningsvis ha nekat till brott erkände den 30-årige yrkesmilitären snart att det var han som dödat sin fru och dotter och han har sedan dess suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Bedömdes allvarligt psykiskt sjuk

Tidigt i utredningen begärdes en rättspsykiatrisk undersökning av mannen, och den visade att han led av en allvarlig psykisk störning, och därför inte kunde dömas till fängelse.
Men.

Åklagare Helena Lundström begärde att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle överpröva bedömningen - och de kom till motsatt slutsats:

Den misstänkte mannen begick inte de misstänkta gärningarna under inverkan av en allvarlig psykisk störning - och inget hinder för att döma honom till fängelse föreligger.

– Vid den första undersökningen hade man inte tillgång till allt material, säger åklagaren om varför hon begärde överprövning.

Socialstyrelsen ändrade bedömning

Socialstyrelsen skriver i utlåtandet att den misstänkte såväl när han begick de åtalade gärningar som vid undersökningstillfället hade en psykisk störning - men att den inte var allvarlig. Därför, skriver de, finns inte "medicinska förutsättningar" att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård - alltså - han kan få fängelse.

Exakt vad som hänt den där natten i december är ännu oklart. Den 30-årige mannen har i förhör berättat sin version, och i samband med att åtalet i dag lämnas in blir förhören med honom offentliga.

Åklagaren kommer att hålla en presskonferens vid 11.30.

Publicerad: