Säpos försvar efter terroristgripandet

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
Säpos försvar - på twitter.
Säpos försvar - på twitter.

Den nu gripne terrormisstänkte Mutar Muthanna Majid hade varit registrerad på sin hemadress hos Migrationsverket i flera månader och levde ett helt öppet liv.

Trots det valde Säpo att gå ut med en efterlysning och en suddig bild på honom.

Utredningsarbetet har fått stor kritik från både experter och allmänheten.

Nu försvarar sig Säpo på Twitter.

Jakten på den terrormisstänkte Mutar Muthanna Majid och Säpos utredningsarbete har de senaste dagarna fått stark kritik av både jurister, experter och allmänheten.

Framförallt har det gällt den knapphändiga informationen kring utredningsarbetet men även att den misstänkte ska ha levt ett helt öppet liv. Detta då han de senaste månaderna varit registrerad hos Migrationsverket och bott i en av myndighetens lägenheter. Hans namn ska även ha stått på dörren.

Levde helt öppet

Enligt grannar som Aftonbladet tidigare pratat med ska Mutar Muthanna Majid sökt uppehållstillstånd i Sverige redan i september. Han ska därefter ha placerats i en asyllägenhet i Boliden, där han greps på torsdagskvällen. Enligt grannarna ska han ha rört sig helt fritt och gjort vardagliga saker, som att umgås med vänner, festa och gå på stan.

– Han dricker alkohol och går ibland på diskotek. Han verkar egentligen ganska vanlig, uppger en granne till Aftonbladet.

Trots att uppgifter om den terrormisstänkte fanns i Migrationsverkets register valde Säpo att under torsdagen gå ut med en efterlysning samt en suddig Facebook-bild.

Detta efter att man under tisdagen meddelat att man tillsammans med polisen höjt terrornivån på den femgradiga skalan, från en trea till en fyra, då man misstänkte att en man tagit till sig till Sverige i syfte att förbereda ett terrorattentat.

Varit mycket förtegna

Under veckan har Säpo varit mycket förtegna om utredningsarbetet och hänvisat till förundersökningssekretessen. Under lördagen försvarade dock Säpos presschef, Sirpa Franzén, myndighetens arbete på Twitter:

"Underrättelsearbete består av mkt mer än Facebookprofil och namnskylt på dörr. Säpo/Polis bedömde samlad info och agerade därefter."

Utöver uttalandet har Säpo även valt att kommentera några av de allmänna frågorna på sin hemsida, bland annat varför det tog så lång tid att hitta den misstänkte, trots att det fanns mycket information att tillgå.

"Innan ett tillslag sker görs en mängd olika polistaktiska övervägande och samverkan mellan olika myndigheter för att säkerställa den information som finns tillhanda. När tillslaget gjordes fanns det tillräckligt med information för att gripa personen och det kunde ske utan fara för allmänhetens liv och hälsa.", skriver Säpo på hemsidan.

Suddig bild - inget svar

Andra frågor som besvaras är varför man delade namn och bild på den misstänkte med polisen:

"Säkerhetspolisen gick ut med namn och bild till polisen för att kunna lokalisera den misstänkte men även utifrån skyddsperspektiven höjd vaksamhet och stärkt bevakning i samhället. För att polisen ska ha möjlighet att vidta åtgärder krävs det att Säkerhetspolisen delar den information som finns tillhanda. När misstanken är terrorism eller annan brottslighet med potentiellt stora konsekvenser så måste vi ingripa tidigt, att inte agera kan riskera liv."

Varför Säpo använde en suddig bild på Mutar Muthanna Majid, när det enligt Expressen fanns bättre bilder på hans öppna Facebookprofil, framkommer dock inte.

Hotnivån fortfarande oförändrad

På övriga frågor kring varför Säpo inte kan gå ut med mer information eller berätta mer om utredningsarbetet hänvisar man till den rådande förundersökningssekretessen. På frågan om den förhöjda hotnivån nu kommer ändras efter gripandet svarar Säpo att den förblir oförändrad men att nivån bedöms kontinuerligt och därmed kan förändras.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE