Annie om M-kravet: ”Det är för tidigt”

avEmma Lovén Svensson, Sebastian Hagberg

Annie Lööf gjorde i kväll tillfällig comeback i politiken.

Hon kommenterade bland annat kravet inom Moderaterna på att fälla regeringen.

– Jag är glad att det finns en efterfrågan på Allianspolitik, men det är för tidigt att säga att vi ska lägga gemensam budget innan valet, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Jimmy Wixtröm
Annie Lööf i samband med Agendas sändning.

Centerledaren Annie Lööf, som är föräldraledig fram till april, gjorde i kväll en tillfällig comeback för att vara med i SVT:s ”Agenda”.

Lööf har varit borta från politiken sedan hon födde dottern Ester i september. Hon har därför följt höstens och vinterns politiska turbulens från sidan.

– Jag har kunnat se breda och långsiktiga skeenden på ett helt annat sätt än vad man kan göra när man intervjuas var femte minut. Hösten har varit oerhört turbulent. Dels har vi sett omfattande flyktingströmmar med ett allt mer pressat mottagande. Vi har också sett att flera partier lagt om sin migrationspolitik, säger hon till ”Agenda”.

Högljuddare krav: ”Fäll regeringen”

Lööf kommenterade också de allt högljuddare kraven på att Alliansen – framför allt inom Moderaterna – ska gå fram med en gemensam budget redan före valet 2018. Något som skulle kunna leda till regeringens fall.

–  Jag är glad att det finns ett starkt tryckt på en fortsatt allians, men det är en för tidig fråga nu om vi ska lägga gemensam budget under mandatperioden eller ej. Vi kommer att gå fram med ett gemensamt valmanifest inför nästa val, säger hon när Aftonbladet träffar henne efter sändningen.

Vem leder egentligen Alliansen?

– Alliansen leds av partierna och de fyra partiledarna, och vi träffas med jämna mellanrum. Vi har ett gott samarbete och vi ser fram emot att möta väljarna inför nästa val.

”Historiskt svag regering”

För att Alliansen ska kunna fälla regeringen krävs dock stöd från Sverigedemokraterna. Lööf är inte beredd att forma en ny regering under de förutsättningarna, men säger att hon förstår människors frustration.

– Jag förstår den, för det här är en dålig regering som levererar dålig politik. Det är en historiskt svag regering som får allt svagare opinionssiffror, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM