Bekräftat: Blir ingen flygstrejk

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-20

Strejkhotet mot SAS är avblåst.

Efter en hård nattmangling kom parterna överens i morse.

– Vi är superglada att framför allt ha kunnat undvika strejken. Nu gör vi allt för att våra kunder ska få så bra omvårdnad om möjligt, säger Malin Selander, presschef på SAS Sverige.

Det blev ingen flygstrejk. Beskedet kom vid 09.30-tiden på torsdagsmorgonen. SAS hade då kommit överens med den svenska pilotföreningen SPF om ett nytt ettårsavtal.

"Det är glädjande att vi har ingått ett nytt avtal och att vi undviker en strejk i Sverige. Vi gör nu allt vi kan för att våra kunder ska komma iväg som planerat", säger SAS koncernchef Rickard Gustafson i ett uttalande.

”Vi är nöjda”

Även SPF är nöjda.
– Det har varit en mycket lång process och vi är nu nöjda med ett avtal som värnar våra medlemmars arbetstillfällen, säger Peter Larsson, ordförande för SPF:s SAS-piloter, till TT.

Förhandlingarna har emellanåt varit tuffa.

”En förhandling handlar om att ge och ta, och vi kan konstatera att vi både har fått gehör för vissa krav samtidigt som vi fått ge efter i andra. Vi har genom vår överenskommelse framför allt tryggat våra medlemmars arbetsplatser och totala arbetsbelastning på kortlinjer, vilket har varit en prioriterad fråga för oss”, skriver SPF i en kommentar.

Ställde in flyg

Om parterna inte hade kommit överens skulle 430 svenska piloter ha tagits ut i strejk. Deadline för förhandlingarna var satt till midnatt, natten mot torsdagen men då hade parterna ännu inte kunnat enas. I stället sattes en ny deadline på morgonen och parterna satt i en nattmangling.

Eftersom SAS inte visste hur utgången av förhandlingarna skulle bli ställde man in runt 120 flygningar under onsdagskvällen och torsdagen i förebyggande syfte. 25 000 SAS-resenärer drabbades av de inställda flygen.

Efter strejkhotet avblåsts stod det också klart att alla flyg med avgångstid efter klockan 14 på torsdagen skulle gå som vanligt.

– Vi har ställt in flighter till klockan 14 och det kan vi inte ta tillbaka, sa Malin Selander, presschef på SAS Sverige, då.

Flygbolaget uppger att man nu kommit överens med tre av fyra pilotföreningar i Skandinavien. Med både den svenska och den danska är man överens. I Norge finns två och det ska vara en av dem man ännu inte kommit överens med. Några piloter har därför redan tagits ut i strejk i Norge. Enligt norska E24 berörs främst flygningar över Atlanten i nuläget.

ANNONS