Halverad polisstyrka i Malmö – trots våldsvågen

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen går på knäna efter vågen av skjutningar och granatattacker

1 av 5

Malmö skakas av en rad granatattacker och skottlossningar.

Trots det halveras polisstyrkan i staden under sommaren.

– Det är bara en tidsfråga innan någon i allmänheten kommer att skadas, säger fackordföranden Sophia Willander till Sydsvenskan.

Under de senaste veckorna har sex handgranatsattacker inträffat i Malmö. I sommar har dessutom staden plågats av 30 skottlossningar.

Men trots våldsamheterna har Malmös polisstyrka halverats. Det rapporterar Sydsvenskan. I vanliga fall består polisstyrkan av 705 personer. Polisförbundet uppger att en tredjedel av dem är på semester, utan att bli ersatta av vikarier. Vid sidan av detta är många föräldralediga, eller omplacerade till icke-polisiära arbetsuppgifter.

”Kännbart för verksamheten”

Den ansträngda personalsituationen gör att utsikterna att lösa våldsbrotten är dåliga. Det menar Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet region syd.

– Många av brotten kommer inte att klaras upp på grund av den kraftiga underbemanningen, säger hon till Sydsvenskan.

Polismästaren Stefan Sinteus medger att läget är allvarligt:

– Det är klart att det är kännbart för verksamheten.

Människor kan skadas

Poliser har vänt sig till Polisförbundet och berättat att utredningar läggs ner på grund av bemanningsläget. Enligt förbundet innebär personalbristen en fara för allmänheten.

– Det är bara en tidsfråga innan någon i allmänheten kommer att skadas. Det är slumpen som har avgjort hittills, säger Sophia Willander till Sydsvenskan.

Publicerad: