Wolfgang Hansson

Mannen som Erdogan vill tysta

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Viktig signal när Wallström tog emot Demirtas

Han är mannen som kan avgöra vilken väg Turkiet ska gå.

Han är mannen som president Tayyip Erdogan vill tysta.

Därför var det en tydlig signal från utrikesminister Margot Wallström att ta emot Selahattin Demirtas i Arvfurstens palats.

En signal om att Sverige ser det prokurdiska partiet HDP som en viktig kugge i den turkiska demokratin inför de nyval som väntas i november.

Demirtas står just nu under hård press från president Edogan och kan behöva allt understöd han kan få.

Som partiledare förde han i juni HDP till en stor seger. Partiet fick 13 procent i parlamentsvalen och klarade därmed den extremt höga spärr på tio procent som Turkiet tillämpar just för att stoppa bland annat kurder.

Valet i juni var första gången som ett kurdiskt parti kom in i parlamentet.

För AKP, det parti som dominerat turkisk politik i över tio år, och president Erdogan var det ett svårt bakslag. HDP:s framgångar gjorde att AKP inte fick någon egen majoritet och att Erdogan därmed inte kunde ändra grundlagen i syfte att ge presidenten mer makt.

Genom att utlysa nyval hoppas Erdogan att HDP inte ska klara spärren den här gången. Närmast en förutsättning för att AKP ska få egen majoritet och all makt.

Inte rädd

I den strategin ingår också att bomba den militanta kurdiska gruppen PKK:s baser i östra Turkiet för att åter skapa en inre fiende

Men Demirtas verkar inte vara en man som låter sig skrämmas lätt. Till pressträffen på Rosenbad kommer han brett leende i en välsittade mörkgrå kostym och med varje hårstrå perfekt tuktat. Han ser mer ut som en modedesigner än politiker.

– Jag är inte rädd för ett nyval, säger han. Jag är övertygad om att vi kommer att klara spärren igen. Till och med få fler röster.

På min fråga hur han tänker möta Erdogans strategi att bli av med HDP blir blicken allvarlig.

– Som president ska Erdogan vara objektiv enligt grundlagen. Istället ägnar han sig åt att manipulera allting så att AKP ska få så många röster som möjligt.

Indirekt ifrågasätter han om ett nyval verkligen blir rättvisst.

– Vi hoppas att det blir ett demokratiskt val, säger Demirtas.

Högförräderi

Han tar inte ordet valfusk i sin mun men uppenbarligen är de det han fruktar. Erdogan har redan anklagat Demirtas och hans parti för att stödja terroristerna och därmed göra sig skyldiga till högförräderi. En oerhört allvarlig anklagelse som kan peka mot att den turkiska staten har planer på att gripa Demirtas om HDP inte klarar spärren i nyvalet.

Sådana tendenser finns redan.

Den välklädde partiledaren är upprörd över att ledande medlemmar i partiet arresterats efter att ha lagt ut synpunkter på twitter.

– Det är skamligt, säger Demirtas nu omgiven av en stor klunga svenska och turkiska journalister. Vi dödshotas varje dag på twitter utan att dessa personer arresteras.

Sedan får hans panna djupa bekymmersrynkor. Han är väldigt oroad för det som han beskriver som ett "pågående inbördeskrig" i Turkiet.

Bombar

– Nu dör människor och det beklagar vi verkligen. Vi tror inte att det går att lösa konflikter med vapen och våld. Därför uppmuntrar vi alla parter att lägga ner vapnen och återgå till fredförhandlingar.

En uppmaning som hittills klingat ohörd. Regeringen fortsätter bomba PKK och vägrar gå med på förnyade fredssamtal innan alla vapen tystnat helt.

För Demirtas innebär inbördeskriget att regeringen satsar på helt fel fiende.

– Islamiska staten är den farligaste gruppen i Mellanöstern. Om vi enades i att bekämpa dem skulle kampen mot IS bli mycket mer effektiv.

Publisert: