Ryskt stridsplan nerskjutet

Putin: ”USA läckte flygplanets rutt till Turkiet”

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Placerar ut luftvärnsförsvar i Syrien

Putin anklagar USA för att ha känt till exakt var och när det ryska stridsflygplanet flög vid den turksyriska gränsen.

”De visste exakt plats och tidpunkt”, sa Putin på en presskonferens sent på torsdagskvällen.

Ryssland och ytterst president Vladimir Putin anklagar USA för att ha varit delaktigt i nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet tisdagen 24 november. Putin säger att USA kände till planets exakta flygrutt och vid vilken tidpunkt planet skulle flyga vid den turksyriska gränsen.

Putin sa under en presskonferens från Kreml på torsdagskvällen att flygdatan hade delats ut till USA före nedskjutningen, och att USA i sin tur ”läckt” informationen vidare till Turkiet.

Putins svar: ”Struntprat”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet hade agerat annorlunda om man vetat att planet som sköts ner var ryskt.

”Struntprat”, dundrade Vladimir Putin till svar. Han menar att deras flygplan är tydligt identifierade, enligt BBC.

Under torsdagen träffades Putin och Frankrikes president François Hollande i Moskva för att prata om en enad strategi mot IS. Nu har flera av stormakterna kommit överens och ska dela på underrättelseinformation samt koordinera sina attacker mot terrororganisationen.

”Vi ser – dag som natt”

Samtidigt har Ryssland börjat placera ut luftvärnsrobotar av modellen S-400 i Syrien, enligt CNN.

Ordkriget tog ytterligare en vändning på torsdagen när Putin framhävde att Ryssland känner till att IS olja transporteras till Turkiet – vilket i sig inte är en nyhet då oljan sedan länge handlas till grannländerna via mellanhänder.

– Vi ser från luften vart oljelastbilarna tar vägen. De åker till Turkiet, dag som natt, sa Putin under presskonferensen på torsdagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryskt stridsplan nerskjutet

Vladimir Putin

USA