Regeringen bjuder in till nya flyktingsamtal

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Ylva Johansson och Stefan Löfven.

I går kväll kuppade M-ledaren in en inbjudan om förnyade flyktingsamtal till regeringen.

Nu har regeringen svarat – med en egen inbjudan till Alliansen.

– Inbjudan är inte det viktiga, det är att det uppenbarligen finns en vilja från båda sidor att faktiskt prata med varandra, säger Ylva Johansson (S).

Inbjudan till samtal redan nu på fredags har gått ut under förmiddagen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och hennes partikamrat Morgan Johansson, migrationsminister, som avsändare.

– Jag tror att alla förstår att det är ett exceptionellt läge nu och jag tror att alla seriösa partier är intresserade av att föra samtal över blockgränsen i det här läget, säger Ylva Johansson.

– Frågan är akut på ett helt annat sätt, vilket också öppnar för en större pragmatism mellan partierna.

Var det viktigt för er att gå ut med inbjudan först, eftersom M-ledaren Anna Kinberg Batra i sin tur bjöd in er i gårdagens partiledardebatt?

– Jag tycker inte det är viktigt, det viktiga är att det finns en vilja att prata med varandra.

Men tidpunkten, har den med det att göra?

– Nu har vi ju presskonferens i dag, med anledning av ”Sverige Tillsammans”, så det var ett bra tillfälle.

Allianspartierna har tidigare varit mycket kritiska till hur de tidigare samtalen har fungerat. Man har framhållit att samtalen mer var "information" om regeringens egna förslag.

– Jag tycker man ska ta den kritiken på allvar. Vi måste erbjuda något mer konkret i det här samtalet för att vi ska bli bemötta av de andra partierna på ett seriöst sätt.

M bekräftar inbjudan

Vad det innebär i praktiken vill dock inte Ylva Johansson avslöja. Mötet är planerat till fredag denna vecka, vilket är samtidigt som Moderaterna har sin partistämma i Karlstad.

Linda Norberg som är presschef hos Moderatledaren Anna Kinberg Batra bekräftar att regeringens inbjudan har kommit. Den är ställd till alla partier utom Sverigedemokraterna.

– För oss är inte det viktiga vem som bjuder in, men som partiledarna från Alliansen sa i partiledardebatten så är vi intresserade av att diskutera frågan. Sedan får vi se när, var och hur samtalen blir av, säger hon.

Publicerad: