Blodiga hämnden mot IS

Uppdaterad 2015-04-07 | Publicerad 2015-04-06

Återerövrade viktig stadIrakiska styrkor har återtagit ­kontrollen över Saddam Husseins hemstad Tikrit. De gjorde de med lika brutala medel som när IS intog staden. Här triumferar irakierna med en nedtagen IS-flagga.

När IS intog Saddam Husseins hemstad gjordes det med stor brutalitet.

Men när irakiska trupper och milisgrupper återerövrade Tikrit var inte hämnden mindre grym, rapporterar Reuters.

Islamiska staten väckte avsky när de intog Tikrit i centrala Irak förra året. IS hävdar att de dödat 1 700 irakiska soldater från den militära basen Camp Speicher.

Och bara några timmar efter att den irakiska regeringen i onsdags meddelade att provinshuvudstaden återerövrats från IS kom rapporterna om plundringar och lika grymma lynchningar.

Stulna varor som kylskåp, elektronik och möbler kördes bort på pickupflak och reportrar från Reuters såg med egna ögon flera brutala hämndaktioner.

Halshöggs

I onsdags blev de vittnen till hur två irakiska federala poliser, påhejade av en rasande mobb av milismän, på ett sadistiskt sätt drog sina knivar och högg huvudet av en tillfångatagen egyptisk IS-terrorist.

Reportrarna såg också hur en död IS-medlem släpades efter en pickup av shiitisk milis. En kropp brändes upp. Kvar blev bara förkolnade rester.

Utom kontroll

Provinsrådets ledare Ahmed al-Karim berättar att "hundratals hus" har bränts ner och butiker plundrats de senaste dagarna efter att IS drevs på flykt från gamle diktatorn Saddam Husseins hemstad.

– Vår stad brändes ner framför våra ögon. Vi kan inte kontrollera det som sker, säger han till Reuters.

Vill ha bort miliser

Enligt parlamentsledamoten Mutashar al-Samarrai har 400 hus och 500 butiker satts i brand eller plundrats sedan i torsdags i staden med 200 000 invånare.

Rådsmedlemmen Khalid al-Jassam uppger att regeringen uppmanar shiamiliserna att lämna staden, enligt TT.

Premiärminister Haidar al-Abadis kansli beordrar också säkerhetsstyrkorna i Tikrit att gripa alla som bryter mot lagen och att skydda all egendom i provinsen Salahuddin.

En amerikansk försvarskälla har sagt till nyhetsbyrån AFP att de irakiska styrkorna kommer att hållas ansvariga för eventuella övergrepp.