Jerker, 40, svårt skadad efter giftolycka på jobbet – får ingen upprättelse

avJill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Grävmaskinisten Jerker Olsson, 40, utsattes för farliga gifter under ett rivningsjobb.

Mer än två år senare blöder han ur ögonen, köttet ramlar av fingrarna och hans ben kan plötsligt sluta fungera.

Men han får ingen upprättelse. Åklagaren har lagt ner utredningen.

– Jag trodde att någon skulle tvingas ta ansvar. Nu har hoppet och motivationen försvunnit, säger Jerker Olsson.

Det var en oktoberdag 2013. Jerker jobbade på ett rivningsprojekt vid Gyllins trädgårdar i slånska Tullstorp. På 90-talet beslagtogs stora mängder bekämpningsmedel och dieselolja på tomten, och miljöförvaltningen varnade för att det kunde finnas mer kvar.

– Det låg en massa säckar kvar i en gammal förrådsbyggnad. Men de skulle inte bäras ut. Vi blev tillsagda att riva byggnaden med säckarna kvar, säger Jerker Olsson.

– När vi gjorde det blev det som en explosion. Det blev ett rosafärgat moln som jag andades in.

Provtagningar på olycksplatsen visade på de förbjudna gifterna DDT och HCH samt bly och färgämnet Rhodamine B.

”Plötsligt rinner blod ur munnen”

Jerker Olsson började få ont i lederna, som om han åkt på en rejäl influensa. En natt vaknade han av att ögonen blödde. Svetten rann från händer och fötter. Snart började ansiktet med jämna mellanrum ändra färg till rosa.

Symptomen blev allt värre. Mer än två år senare blöder han regelbundet ur näsan och ögonen, han får stora brännsårsliknande blåsor på ryggen, fingertopparna svartnar och köttbitar lossnar, han har en specialgjord skena för att kunna gå och har alltid med sig kryckor – ibland slutar vänster ben plötsligt att fungera.

– Det har hänt att det plötsligt rinner blod ur munnen, som att öppna en kran. Jag kan inte lita på min kropp, när jag vaknar på morgonen vet jag aldrig hur dagen ska bli. Läkarna vet inte om det kommer försvinna. Jag hoppas bara att det inte blir mer nu, att det inte blir värre, säger Jerker Olsson.

Trots allt lidande har han fortsatt gå till jobbet och bara sjukskrivit sig de värsta dagarna.

– Hade jag inte gjort det så hade jag nog tagit livet av mig. Det har varit så jävla jobbigt. Men jobbet gör att jag inte funderar lika mycket.

Åklagaren la ner utredningen

Jerker Olsson har gått igenom mängder av undersökningar och gjort oräkneliga tester, men ingen har kunnat förklara symptomen. Han har bara fått veta att han lider av en nervskada.

I höstas gick åklagare Ingvar Wennersten i pension och Christer Forssman tog över utredningen. Strax före jul valde han att lägga ner utredningen.

– Jag kan inte gå till domstol eftersom det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att någon begått ett arbetsmiljöbrott eller ett miljöbrott, säger Christer Forssman till Sydsvenskan.

– Mycket talar för att det finns ett samband mellan rivningen och de besvär Jerker Olsson fått. Men det kan inte uteslutas att han fått dessa besvär i samband med tidigare arbete på tomten.

Den tidigare åklagaren Ingvar Wennersten säger till Sydsvenskan att han gjorde en annan bedömning:

– Jag tyckte att den delen som rör miljöbrott var ganska klar.

Jerker Olsson kommer att överklaga åklagare Christer Forssmans beslut.

– Jag trodde att någon skulle tvingas ta ansvar. Nu har hoppet och motivationen försvunnit. Jag blir så förbannad. Åklagaren gör det för lätt för sig, han borde åtminstone kunna fälla någon för miljöbrott – det fanns ju gifter på platsen. Om han gick med mina skador en enda dag kanske han skulle fatta min frustration, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM