C: Sälj smöret och håll i pengarna

Sveriges mjölkbönder är i kris.

Nu vill Centerpartiet att EU stödköper svenskt smör – och skyller krisen på Ryssland.

– Läget är riktigt extremt och akut, säger tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) till Sveriges Radio.

Varje vecka lägger fem svenska mjölkbönder ner sin produktion. Fortsätter krisen kommer svenskproducerad mjölk vara ett minne blott 2050, menar LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Trots det importerar Sverige mer utländska mejeriprodukter än någonsin, rapporterade Aftonbladet i går.

Och nu krävs det hårda tag, menar Centerpartiet.

– Vi måste få bort den kvantitet det ryska handelsembargot har gett Europa och som trycker prisnivåerna nedåt så att fem mjölkgårdar lägger ner varje vecka i vårt land, säger riksdagsledamot Eskil Erlandsson (C) till Sveriges Radio.

”Folk gråter”

Rysslands annektering av Krim ledde till omfattande ekonomiska sanktioner från EU:s sida. Ryssland har svarat bland annat genom att stoppa importen av mjölk och mejeriprodukter från EU:s kossor.

Det har gjort att mjölkkannorna i EU blir för fulla. Det har aldrig funnits mer mjölk och mejeriprodukter på världsmarknaden än nu, och priserna pressas – vilket leder till kris för Sveriges mjölkbönder.

– Det är jätteallvarligt. Folk gråter. De kan inte betala sina räkningar, sa Peter Peterson, mjölkbonde utanför Eneryda i Småland, till Sveriges Radio tidigare i år.

”Köp smör”

Nu kräver Centerpartiet att EU ska köpa svenskt smör i stora mängder.

Det finns redan ett system där EU köper smör och skummjölkspulver av europeiska bönder. De betalar mer än vad marknaden gör, sen lagrar de smöret och säljer tillbaka det i framtiden.

Eskil Erlandsson vill att Sverige driver på för att EU höjer sitt lägstapris i interventionssystemet, så att marknadspriset trycks upp och bönderna får mer betalt av mejerierna, enligt Sveriges Radio.

– Nu måste vi göra någonting eftersom läget är riktigt extremt och akut. Risken att inte göra någonting är att vi inte har någon svensk mjölkproduktion om den här krisen blir långvarig, säger Eskil Erlandsson till SR.

EU träffas

I början på september ska EU:s jordbruksministrar träffas för att diskutera mjölkböndernas kris, och det är inför det mötet som Centerpartiet har gjort sitt utspel.

Men den socialdemokratiske jordbruksministern Sven-Erik Bucht är inte helt såld på idén att sälja smör till EU. Han tycker det är för tidigt att ta ställning till om lägstapriset behöver höjas.

– Det kan givetvis finnas risker. Det beror på vilka priser man sätter. Man gör redan i dag stödköp men till väldigt låga priser. Det finns alltid risker givetvis, säger han till Sveriges Radio.

Publisert: